Hlavní obsah
Článek

Úspěšný český kajakář Vavřinec Hradilek (37) myslí na zadní vrátka. Kromě své profese (ve vodním slalomu získal stříbro na olympiádě v Londýně a má tři zlaté medaile z mistrovství světa) letos moderoval sportovní přenosy na olympiádě v Riu, otevřel si sportovní bar a hlavně si vyzkoušel herecké řemeslo!

Divákům se už ve čtvrtek poprvé představí na filmovém plátně. Ve snímku režiséra Petera Pálky Tenkrát v ráji Hradilek ztvární slavného československého horolezce Josku Smítku, který v době okupace prožívá nelehké období.

Němci ho nasadí na nucené práce, ale Joska se odmítá účastnit. Před německými úřady se skrývá ve skalním městě Českého ráje, kde vyrůstal. Jeho velkou oporou a pilířem přežití se stává vdaná spisovatelka a horolezkyně Vlasta Štáflová, kterou ve filmu hraje Vica Kerekes (43).

Smítkovo pohrdání okupační mocí dráždilo její nejvyšší představitele. Byl několikrát pronásledován, dlouho unikal, ale nakonec byl dopaden a ještě s několika jinými horolezci odvezen do Terezína. Ke konci března 1945, těsně před skončením války, byla většina z nich včetně Smítka popravena.

Hradilek se do natáčení filmu pustil s obrovskou vervou. Během natáčení se mu hodilo i to, že má sportovní průpravu a po skálách rozhodně nelezl poprvé. Fanynky sympatického kajakáře se samozřejmě mohou těšit i na záběry jeho vysportované postavy, které ve filmu nebudou chybět. V galerii si prohlédněte, jak to ve filmu slušelo samotnému Hradilkovi, i jak vypadal skutečný Joska.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám