Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Půvabná maďarsko-slovenská herečka Vica Kerekes (43) bude hvězdou dalšího českého filmu. A pánové se mohou opět těšit na to, že sexy zrzka předvede své dokonalé křivky v erotických scénách. Vica si ve snímku Krycí jméno Holec zahraje přítelkyni hlavního hrdiny v podání Kryštofa Hádka, je ale i milenkou dalšího muže.

Napínavý snímek na motivy povídky režiséra Jana Němce Italská spojka se odehrává mezi Prahou a Vídní v dramatickém roce 1968. Proměnlivá doba, která směřovala k událostem Pražského jara i srpnové okupaci, je rámcem pro moderní špionážní drama, jehož hlavní hrdinové jsou ve vypjatých společenských okamžicích postaveni před zásadní volbu mezi kolaborací a sebedestruktivním hrdinstvím.

Fiktivní příběh se opírá o skutečné situace i reálné osoby. Jedním z hlavních hrdinů je rakouský novinář Helmut Zilk, později ředitel rakouské televizní stanice a známý starosta Vídně, který počátkem roku 1968 začíná uskutečňovat do té doby nepředstavitelný projekt – živé vysílání rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi.

Hovory z Prahy přinášejí Zilkovi respekt, vzbuzují však také zájem československé Státní bezpečnosti, pro niž je Zilk díky své slabosti pro ženy a alkohol lákavým soustem. Při natáčení se Zilk seznámí s rebelujícím českým režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní, herečkou Evou. Jan, tvrdohlavě oponující komunistickému režimu, věří v příchod změny. Také před ním se otevírá nadějná kariéra, když je jeho - do té doby českými úřady cenzurovaný - film přijat na festival v Cannes.

Mezi úspěšným novinářem a vzdorovitým umělcem se rozhoří vášnivý souboj o srdce Evy, které každý nabízí budoucnost po svém. Do milostného trojúhelníku zasáhne srpnová okupace Prahy, při níž se Honzovi podaří natočit brutalitu a násilí okupantů. Film je třeba urychleně dostat k mezinárodní veřejnosti. Paradoxně jedinou cestu na Západ představuje právě Zilk.

Název filmu Krycí jméno Holec vychází ze skutečnosti – pod tímto jménem vedla StB složku Helmuta Zilka. Skutečný rozsah a forma Zilkovy spolupráce s tajnou policií nebyly nikdy spolehlivě objasněny a řada otázek zůstala nezodpovězena. Ve filmu se objeví řada osob inspirovaných skutečnými lidmi a samozřejmě také řada skutečných dobových situací. Také postava Jana Davida je inspirována skutečným člověkem, režisérem Janem Němcem.

Režie filmu se ujal rakouský filmař, producent a režisér Franz Novotny. V hlavních rolích se kromě Kryštofa Hádka, Vicy Kerekes a Johannese Zeilera v roli Zilka objeví za českou stranu také David Novotný, Jenovéfa Boková, Ondřej Brzobohatý, Vilma Cibulková, Jiří Vyorálek a další.

Natáčení filmu probíhalo v Rakousku i České republice. Premiéra v české distribuci je 22. září.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám