Hlavní obsah
Článek

Jsou známé, ve svých oborech něco dokázaly a v krizovém životním okamžiku se musely poprat s nepřízní osudu. Chantal Poullain, Lenka Termerová, Věra Martinová a Pavlína Danková si z úst lékařů vyslechly krutou diagnózu. Všechny čtyři onemocněly rakovinou prsu.

Se svými osobními prožitky v okamžiku, kdy se o nemoci dozvěděly, i tím, jak probíhalo léčení, se svěřily v dokumentu s názvem Rakovina je šok, který už dnes můžete vidět v televizní premiéře na ČT2 od 20:55.

Chantal Poullain (59) s nemocí, která pro mnohé zůstává strašákem, bojovala celkem dvakrát. „Ve 22 letech jsem měla rakovinu čípku, kde mě operovali urgentně, protože to bylo třetí stadium,“ šokuje herečka, která se diagnózu dozvěděla několik let poté, co na rakovinu prsu zemřela její sestra Patricie. „Odmítla ablaci prsu, zaměřila se na alternativní léčbu a kvůli tomu všemu umřela,“ říká v dokumentu natvrdo Chantal. Ta přiznala, že nemoc nějakou dobu před veřejností tajila. „Potřebovala jsem si zabojovat sama, nechtěla jsem, aby na mě čekali novináři,“ vysvětlila.

Věru Martinovou (64) dostihla nepříjemná zpráva v padesáti. „Já jsem na to přišla tak, že jsem si nahmatala něco, co tam předtím nebylo. Nějaké cystičky tam byly. To je u mnoha žen vcelku normální. Ty se objevují a mizí. Tohle bylo něco, co nemizelo. I když jsem neměla pocit, že by se to nějak zvětšovalo, tak jsem se objednala na vyšetření. Na mamografu se nic neukázalo, teprve pak následovaly další vyšetření a až pak mi pan primář zavolal, že je to pozitivní a že mám do čtyř dnů nastoupit na operaci,“ vzpomíná na zlomový okamžik ve svém životě Věra.

Pavlína Danková (60) přišla na nález při úplně běžné hygieně. Poté následovala preventivní prohlídka i další vyšetření. „Podstoupila jsem biopsii a pak už byl výsledek, že nádor to je a že musím na operaci, šla jsem na dvě poměrně rychle za sebou. Pak následovala hormonoterapie, ozařování a pravidelné injekce, na které chodím jednou za čtyři týdny. Chemoterapii jsem odmítla,“ říká Pavlína, která se svou diagnózu dozvěděla v den, kdy odcházela po 13 letech z televize Nova. „Jako v tom hloupém americkém filmu jsem si balila věci do krabice a do toho mi zavolala paní doktorka. Přišlo mi to až absurdní,“ vzpomíná.

Lenka Termerová (68) pravidelné kontroly nepodcenila, ale pravdu o jejím zdravotním stavu odhalila až biopsie. „Byla to rána z čistého nebe. Nenapadlo mě, že když jsem pod kontrolou, mohlo by to dojít tak daleko, že by to mohl být karcinom,“ svěřila oblíbená herečka s tím, že ji z nejhoršího dostala její rodina.  „Oni mi zachránili život, protože jejich přístup byl tak senzační, tak drsnej, vtipnej a plnej černého humoru, že mně tím hrozně pomohli,“ dodala.

Osobní příběhy těchto čtyř známých žen, které se nebály otevřeně promluvit o jednom z nejčastějších nádorových onemocnění u žen, se v dokumentu prolínají se vstupy odborníků na slovo vzatých a mají za cíl zvýšit prevenci i včasné diagnostikování.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám