Hlavní obsah
Článek

Zažila obrovskou slávu, obdiv a následně i strmý pád až na samotné dno. Řeč je o Věře Ferbasové (†62). Dámě, která byla pár let před válkou nejpopulárnější československou herečkou. Jedna hlavní role střídala druhou a diváci se mohli v kině při výstupech kudrnatého diblíka s pěkně prořízlou pusou potrhat smíchy.

Skvěle našlápnutá kariéra Ferbasové, která nikdy nebyla typickou krasavicí, začala stagnovat v prvních válečných letech. Herečka z nejpopulárnějších odmítala totiž vytrvale nabídky hrát v německých filmech. Celou situaci nakonec vyřešila po svém a kariéry u filmu se vzdala úplně.

„Němci si přáli, abych hrála v německých filmech, což jsem pochopitelně nechtěla. Tak to nakonec vyřešil můj manžel, který řekl: ‚Ne, když jsi vdaná, nemusíš hrát vůbec.‘ A tak jsem už od roku 1942 nehrála v ničem,“ řekla herečka pár let před svou smrtí Ondřeji Suchému.

Po válce sice neměla žádný škraloup, ale jako někdejší buržoazní hvězdě jí pšenka nekvetla. Spíš naopak. Ve vykonstruovaném procesu po roce 1948 přišli s manželem o majetek, byt i peníze, museli se vystěhovat z Prahy a její manžel, architekt Josef Pálka, skončil na čtyři roky ve vězení. Rehabilitováni byli až na začátku let sedmdesátých.

Na lepší časy se někdejší hvězdě ale začalo blýskat v letech šedesátých, kdy se díky režisérům Menzelovi a Krejčíkovi Ferbasová důstojně vrátila k filmu i na divadelní prkna. S manželem od roku 1962 bydleli v Ládví u Prahy v domě po herečce Růženě Naskové a byli skutečně šťastní. Dlouho to však netrvalo.

Po smrti manžela Ferbasová přišla o dům a skončila opuštěná v neútulné garsonce na sídlišti. S českým filmem se ještě stihla dva roky před smrtí rozloučit parádní rolí tetičky v Lipského komedii Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974). Právě zítra od její smrti uplyne 39 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám