Hlavní obsah
Článek

Před druhou světovou válkou šla Věra Ferbasová (†62) z jedné hlavní role do druhé, rozesmávala davy, které se v těžké době chtěly bavit, a vydělávala na svou dobu opravdu hvězdné peníze.

Dnes už by, zvláště v porovnání s jejími tehdejšími hvězdnými konkurentkami, tohohle blonďatého diblíka těžko někdo považoval za ideál krásy. Možná nevíte, že prvním životním úspěchem téhle herečky bylo právě vítězství v soutěži krásy. Hned poté, co se stala nejkrásnější dívkou Plzně, mladinká Věra putovala do Prahy.

Po prvních hereckých krůčcích v Divadle Vlasty Buriana, kam zabloudila původně jako sekretářka, zamířila do filmových ateliérů na Barrandově a za pár let z ní byla hvězda první velikosti.

Ve svých rolích střídala herecké šarže, převleky a předváděla na dnešní dobu neuvěřitelné poťouchlosti. Ve filmu svého dvorního režiséra Vladimíra Slavínského Dědečkem proti své vůli (1939) se tehdy šestadvacetiletá Ferbasová ukázala společně se svým hereckým parťákem Raoulem Schránilem v plavkách.

Pak už následovalo jen pár snímků a dobrovolný ústup ze slávy. V německých filmech Ferbasová hrát odmítala. Vdala se a přestala točit úplně. Její poválečné osudy nebyly příliš veselé. K filmu se díky pánům Menzelovi a Krejčíkovi vrátila znovu malými rolemi v šedesátých letech. Comeback už se ale nikdy nekonal. Poslední roky života trávila nejusměvavější herečka zcela opuštěná.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám