Hlavní obsah
Článek

Holčička na obrázku už odmalička tíhla k dramatické tvorbě. Po maturitě na gymnáziu v Šumperku ji sice nepřijali na brněnskou JAMU, ale o rok později, v roce 1978, byla přijata na DAMU, kterou v roce 1982 úspěšně absolvovala. První angažmá našla v Západočeském divadle v Chebu a odtud její cesta vedla do Městských divadel pražských. Od roku 1994 je na volné noze. Život měla těžký. Poznáte, o koho jde?

Co se týče profesního života, klape všechno jako po másle. Valérie Zawadská (65) je totiž velmi oblíbenou herečkou a asi nejznámější českou dabérkou. Ani na rodinný život si nestěžuje. Žije se svým životním partnerem Romanem Křížem, s nímž má dva syny, sedmnáctiletého Jana a čtrnáctiletého Romana.

Jenže svědomí této dámy není vůbec čisté, i ona má ve skříni několik kostlivců. Prvním je ten, že až příliš často a v množství větším než malém holduje alkoholu. Také ten byl příčinou její akutní hospitalizace na konci roku 2010, kdy jí s těžkým zánětem slinivky šlo doslova o život.

Druhou třináctou komnatou je její spolupráce s StB, kdy pod krycím jménem Eva donášela na svou kamarádku Zoru Jandovou, která kvůli tomu přišla o práci. „Jandová uvedla, že nebude moci nadále pracovat v Národním divadle, protože nemá v úmyslu stát se členem KSČ. Z těchto důvodů jí nebude prodloužená smlouva,“ dozvěděla se Jandová ze spisu Valérie Zawadské po čtvrt století.

To, že to byla právě její spolužačka, kdo na ni donášel, pro ni byl samozřejmě šok. Po desítkách let se ale dámy sešly a vše si vyříkaly. „Už jsme to spolu probraly a myslím si, že se jí ulevilo. Je to definitivně za námi. Vyčištěno a odpuštěno. Tlustá čára. Je to 25 let, proboha. Ulevilo se nám oběma,“ řekla Jandová deníku Aha! „Se Zorkou jsme se o tom bavily. Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ uzavírá Zawadská.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám