Hlavní obsah
Článek

Při vyslovení jména Jana Boušková si téměř všichni vybaví herečku a manželku (66) herce Václava Vydry (68). Ale mezi našimi kulturními osobnostmi, které uspěly i ve světě, se objevuje ještě jedna žena s naprosto stejným jménem. Jde o slavnou harfistku Janu Bouškovou (50).

Ta bývá označována talentem století a nejlepší hráčkou na harfu. Mezinárodní ovace začala sklízet už v deseti letech. Jako jediná z České republiky vyhrála nejvýznamnější světovou harfovou soutěž v Americe. Co tyto dvě dámy spojuje a setkaly se vůbec někdy osobně?

Profesorka prestižní Royal College of Music v Londýně, Akademie múzických umění v Praze a první harfistka České filharmonie pro Super.cz zavzpomínala na dětství, kdy jako desetiletá poprvé viděla svoji jmenovkyni při vystoupení herců v pražském Rudolfinu. Při něm její maminka Libuše Váchalová (†87), také naše významná harfistka, vytvářela hudební doprovod.

„Tenkrát jsem si přinesla domů v památníčku podpis herečky, který mě později inspiroval k používání stejně psaného písmena J na začátku křestního jména.“

Harfistka Jana Boušková si rovněž vybavuje situace, kdy omylem televize zaslala honoráře na opačnou adresu. Obě Jany Bouškové jsou v České televizi vedené, protože s ní spolupracují. Obě rovněž spojovalo přátelství maminky harfistky Libuše Váchalové s herečkou Danou Medřickou (†62), matkou Václava Vydry. Často totiž spolu účinkovaly.

Je tak překvapivé, že Jany Bouškové se od dětských let muzikantky ještě osobně nesetkaly.

Ta kromě mezinárodní online výuky svých studentů právě natáčí sólové cédéčko Má vlast, které vyjde v květnu. Na něm vystupuje nejen jako interpretka, ale je také aranžérkou všech skladeb. Ty přitom původně nebyly napsány pro harfu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám