Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Vypadalo to, že z někdejší dětské hvězdičky se jednou stane hojně obsazovaná profesionální herečka, ale člověk míní a osud mění.

Monika Hálová (21. 4. 1959 – 5. 6. 2010) se začala ve filmu a v televizi objevovat už v útlém věku a diváci se s ní mohli setkávat dokonce i na prknech divadla Semafor, ale v polovině 80. let se po ní slehla zem.

Tehdy se totiž provdala za báňského inženýra Ortwina Kolarczyka, odjela s ním do Kanady a v necelých 30 letech pověsila úspěšně se rozvíjející hereckou kariéru na hřebík.

Se Suchým i s Volkem

Divadlo Semafor bylo známé tím, že se na jeho jevišti objevovali i dětští herci. Po „odrůstající“ Magdě Křížkové (63), kterou si z pozdější doby můžete vybavit jako učitelku z komedie Vesničko má středisková (1985), přišla na scénu o čtyři roky mladší Monika.

Vystupovala v inscenacích Revizor v šantánu, Ten pes je váš, Kytice, Čarodějky či Sladký život blázna Vincka. S principálem Jiřím Suchým (87) nazpívala také novou verzi písně Na rezavém dvojplošníku. Zazpívala si i po boku legendárního Mikiho Volka (†53) – mimochodem, jejich duet Já hvězdu ti dám vyšel také na singlu, který vydal Panton.

Kolega, nebo milenec?

S Monikou Hálovou se setkávali i TV diváci – jeden čas uváděla pořady pro děti Vlaštovka a Plamínek. Později vystudovala herectví na Státní konzervatoři v Praze a po ukončení školy dostala první angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě.

Zahrála si také v řadě filmů, mj. Aféry mé ženy (1972), Hra o královnu (1980) či Podivná přátelství herce Jesenia (1985). Šlo ale převážně o epizodní role.

Největší příležitost dostala v komedii Hop - a je tu lidoop (1977), kde měla za partnera kolegu a spolužáka Vladimíra Dlouhého. O rok později si s Dlouhým zahrála ještě v TV filmu Mapa zámořských objevů. Říkalo se o nich, že spolu randí, ale Dlouhý to později popřel.

Jako by ani neexistovala

Moniku Hálovou jste teď možná zaregistrovali při reprízování seriálu Malý pitaval z velkého města (1982), kde se v dílu nazvaném Muž s punčochou objevila v roli servírky a milenky barmana Josefa Somra (85).

Hereččinou poslední televizní rolí byla železničářka Libuška Kostrhunová v seriálu Velké sedlo (1986), která sváděla ženatého Jožina Uherčíka v podání Vítězslava Jandáka (72). Ačkoli Hálová hrála v několika dílech, její jméno v titulcích uvedeno nebylo. Důvodem byl její odchod do Kanady.

Kopta ostrouhal

O jejím soukromí se toho moc neví. Prý ji miloval kolega Václav Kopta (58), ale než se rozhoupal k činu, Hálová se vdala a odjela za oceán.

Hereckou kariéru sice hodila za hlavu, ale divadla se úplně nevzdala: v Kanadě organizovala představení pro české emigranty. Je možné, že se tam provdala podruhé, protože některé zdroje ji uvádějí i s příjmením Moore. Osud Monice Hálové dlouhý život nedopřál – zemřela v roce 2010 v Mt. Albert v Ontariu na rakovinu slinivky. Bylo jí pouhých 51 let.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám