Hlavní obsah
Článek

Film Havel už má svoji podobu a režisér Slávek Horák představuje první záběry ze snímku, který vstoupí do kin koncem července. Podívejte se, jak je herec Viktor Dvořák prvnímu porevolučnímu prezidentovi podobný, a to nejen na stylizovaných fotkách, ale i na filmových záběrech. Zvládl i typické ráčkování, aniž by to byla parodie.

„Portrét státníka nečekejte,“ varoval režisér Slávek Horák už během natáčení. Film Havel popisuje bouřlivý osobní život Václava Havla (†75) z jeho disidentských dob, ještě před tím, než se stal známou osobností a celosvětovou ikonou. Příběhu dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak vztah s manželkou Olgou.

Rokem 1989 film vrcholí a končí. Právě revoluční scény byly pro Viktora Dvořáka, představitele Václava Havla, ty nejtěžší. „Jedna z nejtěžších scén byla ta na balkoně Melantrichu. Václav Havel vstoupí na balkon, rozhlédne se po náměstí plném lidí, vymění si pohledy s Olgou a Lanďákem a pozdraví náměstí. Je to pár vteřin a neřekne se tam ani slovo. Co se týká soustředění a plnění nekončících požadavků režiséra a kameramanů, to byl jeden z nejtěžších momentů natáčení,“ vzpomíná Dvořák.

Kromě Dvořáka titulní roli ve snímku uvidíme Aňu Geislerovou (48) v roli Olgy Havlové, Pavla Landovského hraje Martin Hofmann (46), v dalších rolích se představí Barbora Seidlová, Stanislav Majer (45) nebo Jiří Bartoška (77).

Reklama

Další články

Načítám