Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Kontroverzní kniha spisovatelky Jitky Vodňanské vyšla sedm let po smrti Václava Havla (†75). Pokud by se na trhu objevila během jeho života, moc nadšený by určitě nebyl.

Autorka knihy Voda, která hoří se čtenáře snaží zaujmout informacemi, které nikdy neměly vyjít na světlo. Alespoň Václav Havel by si to určitě nepřál. Vodňanská tvrdí, že s ním během jeho manželství s Olgou udržovala intimní vztah, který ukončila až jeho druhá žena Dagmar. Dokonce s ním měla otěhotnět, ale společného potomka neměli, protože šla na potrat.

Kontroverzní dílo obsahuje i korespondenci Vodňanské s Havlem, z níž je zřejmé, že exprezident dokonce pomýšlel na rozvod. „S*re mě, že nejsem schopen žít ani s Olgou ani bez ní, že nejsem schopen se rozhodnout, že chci žít jen s Tebou, že nejsem schopen Ti zajistit aspoň trochu relativního štěstí,“ napsal Havel v dopise, který je otištěn v knize.

Následně přiznal, že s Olgou hovořil o možnosti rozvodu, ale nakonec se rozhodli fungovat jako trojúhelník. Olga měla manželství pod kontrolou. „Dala mi ultimátum: že když budu trávit nějaký kus prázdnin s tebou, v září se se mnou rozvede. Uvažoval jsem samozřejmě o tom, že nebudu žádné ultimátum přijímat... Ale posléze jsem zjistil, jak se ostatně dalo čekat, že na takový zásadní postoj nemám,“ přiznal Václav a dodal: „Nepochybně se ti jevím jako srab, který je beznadějně pod pantoflem.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám