Hlavní obsah
Článek

Že bývalý prezident Václav Havel (†75) byl výjimečnou osobností, která uměla stavět mosty a usmiřovat nesmiřitelné, to se vědělo vždy. Že se mu to ale podaří i po smrti, nad tím zůstává rozum stát. A přitom je to tak. Právě on stojí za návratem na smrt rozhádaných členů kapely Pražský výběr. „Dvakrát se nás snažil dát dohromady. Jednou mi dokonce řekl, že snad dřív usmíří Palestince s Židy, než Pražský výběr. Nakonec se mu to povedlo,“ přiznal Michael Kocáb.

„Usmiřoval nás dvakrát. Jednou si s námi dal schůzku a podruhé to bylo formou osobního dopisu. Tehdy se mu to nepovedlo. Zvrat přišel až po jeho smrti, když jsem organizoval jeho poslední rozloučení ve Strašnicích. Tam jsem zařadil i dvě věci Michala Pavlíčka a až v tom krematoriu jsme si podali ruce. Takže nás vlastně dal dohromady Václav Havel, i když se toho už nedožil,“ svěřil se Michael Kocáb.

„S Michaelem Kocábem jsme si vlastně poprvé po šesti letech stiskli ruku na pohřbu Václava Havla a potom vlastně ve stínu této tragické události došlo k uvolněné atmosféře a symbolickému proboření zdi, což si Václav vždycky přál,“ uvedl Pavlíček.

Pavlíček a Čok, zakládající členové Pražského výběru, se s Kocábem ve zlém rozešli před šesti lety. Dnes už jsou všechny křivdy zapomenuty. Téměř. „Samozřejmě to není tak, že bychom se ze dne na den začali plácat po zádech. To narovnání bude chtít delší čas, nechat věci vyzrát,“ upozorňuje Pavlíček.

Vilém Čok, který Pražský výběr považuje za svou mámu a tátu, k tomu dodává: „Vždy jsem říkal, že Michael Kocáb má na rozpadu vinu největší, a proto by on měl přijít první s podanou rukou. Když se tak letos v lednu stalo, uvědomil jsem si, kolik jsem toho s kapelou prožil, co jsme dokázali a co ještě dokázat můžeme.“

Pražský výběr startuje sérii pěti koncertů po České republice devátého listopadu v Praze, pokračuje v Ostravě, Bratislavě, Brně a 24. listopadu končí v Pardubicích.

Reklama

Další články

Načítám