Hlavní obsah
Článek

Tenistka Lucie Šafářová (37) s partnerem, hokejistou Tomášem Plekancem (41), šéfkuchařka Kamu, zpěvák Tomáš Klus (37) nebo herečka Simona Babčáková (51), to je pětice z celkem 13 osobností, které se zapojily do kampaně Naše planeta Asociace společenské odpovědnosti na podporu boje proti změně klimatu. Nafotil ji Jan Saudek, jenž celebrity ztvárnil jako tarotové karty.

„Je to pro dobrou věc. Sám jsem překvapivě zdráv a jsem pevně přesvědčen, že člověk, který je zdravý, by měl pomáhat lidem, kteří jako první případnou změnu klimatu bolestivě odskáčou. Pro mě osobně je lepší přijít k rozumu pozdě než vůbec,“ říká autor snímků.

Každá z osobností je ztvárněna v rámci jednoho tarotu a oblasti, které se změna klimatu dotýká, jako např. tání ledovců, sucho, vliv znečištěného ovzduší na zdraví nebo degradace půdy. Jednotlivé taroty pak ukazují i možnosti, jak člověk může upravit své každodenní návyky a stát se vůči planetě zodpovědnějším.

„Každou fotografii a tarot Jan Saudek ručně koloroval od modré do červené. To znázorňuje známý graf Eda Hawkinse zobrazující růst globální teploty zemského povrchu v letech 1850-2019. Po vyskládání všech portrétů vedle sebe se zobrazí dílo, které odhaluje eskalující klimatickou krizi v celé její šíři,“ dodala ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová.

Reklama

Další články

Načítám