Hlavní obsah
Článek

Láska z tanečního parketu stále plane. Herečka Anna Polívková (45) a tanečník Michal Kurtiš stále vrkají jako dvě hrdličky, a když je to možné, nedají bez sebe ani ránu. Michal doprovázel Aničku i na předávání ceny starému rodinnému příteli na pražskou Staroměstskou radnici.

Polívková byla na předání ceny pozvána právě na přání Jiřího Jírů, kterého zná už od dětství, protože to byl i kamarád její maminky. Jiří Jírů byl oficiálním fotografem Václava Havla (†75) v období 1993 - 2000. A předtím fotil pro prestižní zahraniční magazíny a také fotil hvězdy jako Boba Dylana nebo Tinu Turner (†83).

Jeho fotografii z hospody U zlatého tygra, kde spolu seděli Havel, Clinton a Hrabal, zná snad každý. Slavné jsou ale i fotografie z návštěvy prezidenta Havla na Novém Zélandu a z dalších koutů světa. Sám Jiří Jírů vzpomíná na to, jak vyfotografoval Václava Havla, který se rozhodl, že ostříhá novozélandskou ovci. Anebo ve společnosti krásných brazilských tanečnic samby. Naopak neveselé zážitky si vybavuje z indických sirotčinců při návštěvě českého prezidentského páru u matky Terezy.

„Cenu Prahy 1, kterou jsem panu Jiřímu Jírů s velkou radostí předal, vnímám jako naše poděkování za spoustu krásných fotek, za radost z nich, za zachycení jedinečných okamžiků s jedinečným prezidentem v jedinečné době. Za skvělou reprezentaci Prahy a České republiky ve světě, “ uvedl starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký. Svých pár slov při předávání pronesla i Anna Polívková: „Jsem přesvědčena, že si svoje ocenění zaslouží. Znám se s ním už od svého útlého dětství a je to úžasný umělec a člověk.“

Reklama

Další články

Načítám