Hlavní obsah
Článek

Kvůli své nejnovější operní roli se nejen změnil skoro k nepoznání, ale musel se jako nekuřák dokonce naučit kouřit falešné jointy. Řeč je o Štefanu Margitovi (67), který v londýnské avantgardní inscenaci Janáčkovy opery Z mrtvého domu vypadá v roli trestance tak trochu jako člen uklízecí čety z obchoďáku.

„Jsem zapřisáhlý nekuřák, nesnáším cigarety, doutníky a zakouřená prostředí a v londýnské Královské opeře v opeře Z mrtvého domu, k níž Janáčka inspiroval slavný román Zápisky z mrtvého domu Fjodora Michajloviče Dostojevského, musím vykouřit hned několik jointů,“ říká s úsměvem manžel Hany Zagorové (†75).

S nikotinem ani žádnými dalšími opiáty ale do styku v rámci představení Štefan nepřijde. „Naštěstí jsou falešné, ale musím si jich z marihuany několik sám ubalit a marjánky si i trochu šňupnout! Navíc v samém závěru opery musím spáchat sebevraždu podřezáním si žil. To publikum v hledišti doslova málem nedýchá, ale při děkovačce už řve nadšením,“ popisuje Margita svůj úspěch v roli Luky Kuzmiče.

Poslední představení má v Královské opeře Štefan Margita už tuhle sobotu. Jeho manželka s ním byla v Londýně 18 dní a nenechala si ujít ani premiéru.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám