Hlavní obsah
Článek

Dívenka na fotce je českou populární zpěvačkou. Byla provdaná za úspěšného tanečníka, bojovala s těžkou nemocí a vzepřela se komunistickému režimu. Poznali jste ji?

Hana Zagorová (†75) se narodila 6. září 1946 v Petřkovicích na Ostravsku. Vyrůstala v rodině stavebního inženýra a učitelky. Jako zpěvačka na sebe poprvé upozornila roku 1963 v soutěži Hledáme nové talenty. O pět let později absolvovala studium herectví na brněnské JAMU.

Herecká průprava jí pomáhala podávat text písně tak sugestivně, až jí posluchač uvěřil všechno, co zpívala. Zagorová má na svém kontě více než 800 písniček. Po Lucii Bílé (57) získala nejvíce ocenění Zlatý slavík v kategorii zpěvačka. Slavíka vyhrávala nepřetržitě od roku 1977 do roku 1985.

Šest let byla manželkou baletního mistra a tanečníka Vlastimila Harapese. Hned po rozvodu se provdala za slovenského tenoristu Štefana Margitu (67), s nímž je dodnes.

Málokdo ví, že Hana Zagorová léta trpěla vážnou nemocí. Kvůli těžké poruše krvetvorby se pohybovala na hraně mezi životem a smrtí. Třicet let musela chodit do nemocnice na transfuzní oddělení, kde jí vyměňovali krev.

„Na začátku to bylo moc těžké, protože na tom oddělení umírá hodně lidí. Nastalo období, kdy jsem se musela s nemocí sžít a smířit se s tím, že onemocnění je nevyléčitelné a budu muset pravidelně docházet na transfuzní oddělení,“ vzpomínala v pořadu České televize 13. komnata Hana Zagorová. O své nemoci veřejně nemluvila, protože nechtěla, aby ji někdo litoval.

Kvůli těžké nemoci nesměla Zagorová ani otěhotnět, protože hrozilo, že by se děťátko nenarodilo zdravé. Později usilovala o adopci, kterou po jednom neúspěšném pokusu vzdala. „Uvědomila jsem si, že mi to asi opravdu nebylo dáno a přestala jsem o dítě usilovat,“ svěřila se zpěvačka. Teprve až roku 2002 vážná nemoc ustoupila a Zagorová přestává chodit na transfuze.

Zpěvačka se překvapivě postavila také proti komunistickému režimu. Jako jedna z mála dobově oblíbených umělců podepsala roku 1989 petici Několik vět. Ihned poté musela na několikahodinový výslech do Bartolomějské a byla jí zastavena činnost. To už však populární "Zagorku" mrzet nemuselo.

Reklama

Další články

Načítám