Hlavní obsah
Článek

Herečku Hanu Vagnerovou (41) mají diváci spojenou zejména se seriálem Vyprávěj, kde o sobě dala vědět díky postavě Zuzky Sovové. V novém historickém snímku České televize Hlas pro římského krále, který je věnovaný jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin Karlu IV., byste však sympatickou herečku téměř nepoznali.

Vagnerová si zahraje manželku Jana Lucemburského a matku Karla IV. Elišku Přemyslovnu. S hlavou zahalenou v šátku, královskou korunou a s absencí make-upu se herečka změnila v úplně jinou ženu.

Jejího manžela si zahraje charizmatický Stanislav Majer (45), Karla IV. ztvární Kryštof Hádek (42) a jeho ženu Blanku z Valois Tereza Voříšková (34), která s Hádkem před nějakým časem tvořila pár, a tak je pro ni natáčení přeci jen o něco pikantnější, než kdyby jejího chotě hrál jiný herec.

„V dějepisu jsem byla velmi špatná, mně šla vždycky matika. Ale když se člověk teď může kvůli roli vzdělat, tak to už je radost. To není biflování na písemku,“ smála se Vagnerová, na kterou první den natáčení čekala scéna, kdy se zjeví coby přelud. První dny natáčení si užívala i hlavní postava filmu Kryštof Hádek coby Karel IV.

„Karel je pro mě jednou z největších postav evropských dějin. Myslím si, že je hodný obdivu. Mluvil pěti jazyky, měl velký dar odhadnout lidské povahy a za jeho politickými úspěchy stála především obratnost při jednání s lidmi,“ míní herec. V rámci studia role přišla i u něj na řadu oprašovačka knížek ze základky.

„Je to práce, je to role. Snažím se to brát normálně a zodpovědně. Přiznám se, že jsem musel znovu otevřít učebnici dějepisu - a rád. Samozřejmě, že základy znám, ale jsem rád, že se díky téhle roli můžu věnovat i podrobnějším věcem. Tedy historickým faktům,“ uzavřel herec.

Reklama

Další články

Načítám