Hlavní obsah
Článek

Po trilogii Jan Hus začala Česká televize v těchto dnech natáčet další historický film věnovaný jedné z nejvýznamnějších osobností našich dějin - Karlu IV. Ve snímku s názvem Hlas pro římského krále režisér Václav Křístek mapuje období, v němž se mladý princ musí vymanit z područí dominantního otce a nalézt vlastní úlohu v historii svého národa a celé Evropy.

Role Karla IV. se ujal Kryštof Hádek (42), jeho manželku Blanku z Valois ztvární Tereza Voříšková (34) a Jana Lucemburského bude hrát Stanislav Majer (45).

„Karel IV. je pro mě jednou z největších postav evropských dějin. Myslím si, že je hodný obdivu. Mluvil pěti jazyky, měl velký dar odhadnout lidské povahy a za jeho politickými úspěchy stála především obratnost při jednání s lidmi,“ uvedl představitel ústřední postavy Kryštof Hádek.

Snímek se bude natáčet v mnoha historických objektech, mimo jiné na hradech Švihov, Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastní téměř tisíc dalších účinkujících - šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů.

Česká televize film uvede v příštím roce jako příspěvek k oslavám sedmistého výročí narození Karla IV.

Reklama

Další články

Načítám