Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zpěvačka Selena Gomez (31) prozradila své doposud bedlivě střežené tajemství. Týká se velmi nezvyklého daru, kterého se jí dostalo. Selena totiž v létě podstoupila velmi těžký chirurgický zákrok - transplantaci ledviny.

Dárcem byla její nejlepší kamarádka, devětadvacetiletá modelka a herečka z Los Angeles Francia Raisa. Jednu svoji ledvinu obětovala proto, aby zpěvaččino tělo mohlo lépe bojovat s onemocněním, zjednodušeně zvaným lupus.

Nejpopulárnější osobnosti Instagramu s 126 milióny fanoušky se zákrok podařilo až doteď skvěle utajit. Nyní se ale na této sociální síti svěřila a kamarádce, kterou nazvala „sestrou“ vzdala patřičný hold. „Jsem neuvěřitelně požehnaná. Tolik tě miluji,“ napsala do svého statusu. K němu přidala fotografii sebe a Francie, jak v nemocnici leží vedle sebe a drží se za ruce. K ní přidala další fotografie, z nichž jedna zachycuje obří jizvu po úspěšné operaci.

Co je to lupus?

Lupus patří do skupiny autoimunitních nemocí, kdy imunita pacienta útočí proti vlastním tkáním. Dovede svými příznaky napodobit mnohá jiná onemocnění a tím velmi ztěžuje diagnózu. Lupus je nemocí chronickou. Její léčení je sice možné, ale úplné vyléčení spíše vzácné. Podstatou nemoci je zánět, který se může vyskytnout kdekoli v těle. Podle toho, které orgány lupus nejvíce postihuje, se rozlišují také jeho formy (kožní a systémová).

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám