Hlavní obsah
Článek

Roli největšího masového vraha v našich novodobých dějinách, prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda, ztvárnil ve filmu Toman herec Aleš Procházka. Stejně jako u dalších historických postav, i tady při obsazování sehrála kromě jiného svou roli určitá podoba. Režisér Ondřej Trojan tím herce na jednu stranu potěšil, na druhou trochu urazil.

„Když jsem film obsazoval, potkal jsem náhodou Aleše ve zvukovém studiu, kde jsme dělali postsynchrony k Lichožroutům, a úplně jsem zaržál radostí: Tebe potřebuju, ty jsi Gottwald!, čímž jsem ho na jednu stranu sice potěšil rolí, ale na druhou stranu trochu naštval tím přirovnáním,“ vzpomínal Trojan.

„Dost jsem se s obsazováním téhle postavy trápil, nebaví mě totiž, jak ho vždycky celou generaci hraje jeden a ten samý herec,“ vysvětluje Trojan proč obsadil herce, který je známý především z divadla a dabingu. Gottwaldovu ženu Martu ve filmu ztvárnila Monika Žáková, hvězda normalizačního seriálu Chlapci a chlapi. Korpulentní ženu z lidu, která se marně snažila vyrovnat své předchůdkyni Haně Benešové, si prý zahrála s chutí.

Aleš Procházka se zase podle svých slov v roli Gottwalda nechal inspirovat Ondřejem Trojanem a jeho občasným režisérským řvaním na place, které patřilo k těm zábavnějším stránkám natáčení. Když ale jako Gottwald přišel ve filmu do autentického bytu Jana Masaryka, do jeho koupelny, když držel v ruce dobové snímky mrtvého Masaryka na dlažbě Černínského paláce, to už nikomu do smíchu nebylo.

„Bylo to děsivé. Být v prostorách, kde se to doopravdy stalo,“ svěřil. I proto si myslí, že se tyhle události musí neustále připomínat. „Měl jsem z toho trochu stažený žaludek. Mráz z východu zavane. To riziko je tady pořád,“ popisuje Aleš Procházka své pocity z natáčení Tomana, snímku, který mapuje období takzvané třetí republiky a hlavně neuvěřitelný vliv, jakým tehdy disponovala ústřední postava v podání Jiřího Macháčka – šéf zahraniční rozvědky Zdeněk Toman.

Reklama

Další články

Načítám