Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jan Kříž sice dostal v Česku dvě prestižní divadelní ceny Thálie, ale momentálně se přesunul do Německa, kde zpívá ve světoznámém Plesu upírů, který se sice uvádí i v pražské GoJa Music Hall, ale Honza přiznává, že v Německu si jako upíří hrabě Krolock vydělá podstatně víc než u nás.

"Jsem za to moc rád. Je to velmi zajímavá zkušenost a moc mě to baví," řekl nám Honza, který prý o kariéře v zahraničí nikdy moc nesnil. "Ta myšlenka mě poprvé napadla před dvěma lety, když jsem poprvé v Německu viděl velký muzikál. Zjistil jsem, že tam dělají úžasné věci a na strašně vysoké úrovni. A nahlodalo mě i to, že je to vlastně hrozně blízko, hned za hranicemi. Jen ta němčina mě trošku rozhazovala," vyprávěl.

"Na němčině jsem samozřejmě začal pracovat, ale pravda je taková, že je tam mezinárodní obsazení, na jevišti jsou asi jenom tři Němci, takže komunikace probíhá v angličtině. Tudíž pro mě nebylo tak nutné mluvit německy, jako spíš předstírat, že mluvím německy. Je to samo o sobě velká disciplína a učení, abych to foneticky zvládl, ale mluvit naštěstí nemusím, jen zpívat. Ale pracuju i na tom," upřesnil.

"Byl pro mě velký úspěch dostat understudy Krolocka, protože Němci a Rakušani milují Ples upírů a Krolock je pro ně velmi ikonický. Za měsíc už jsem si ho zahrál čtyřikrát," svěřil Honza, který v ostatních představeních zpívá jednoho z upírů v company.

Pochopitelně nás zajímaly i platové podmínky, o nichž se mluví v superlativech. V zahraničí si muzikálový zpěvák vydělá mnohem víc než u nás. "Je to tak, že se určitě vyplatí tam hostovat," nechtěl říct konkrétní částku Honza, ale prozradil, že s manželkou Marií začínají stavět dům a bude i na bazén.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám