Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Filmařská obec vyhlásila nominace na nejprestižnější filmové ceny Česka a opět se nekonalo žádné velké překvapení. Za herecký výkon v hlavní roli byla snad jako každoročně nominována Aňa Geislerová, a to za film Líbánky režiséra Jana Hřebejka, který přitom získal jen čtyři další nominace.

Absolutní jedničkou mezi loni natočenými filmy byl podle České filmové a televizní akademie snímek Hořící keř, který nesplnil podmínky, aby byl vyslán na soutěž o Oscara, protože byl natáčen jako televizní seriál, ale u Českého lva to podle jeho podmínek nevadí. Získal čtrnáct nominací.

Právě za tento film byla nominována na nejlepší herečku v hlavní roli nádherná zrzka Táňa Pauhofová, takže bude mít Aňa pořádnou konkurenci. Po dlouhé době se vrátí i Jana Plodková, která zaujala výkonem ve filmu Rozkoš. Dalšími nominovanými herečkami jsou Petra Špalková za Jako nikdy a Zuzana Bydžovská za Revival. Právě tahle jména filmů se v nominacích stále opakují.

Novickou mezi nominovanými dámami je mladinká Jenovéfa Boková za vedlejší roli v Revivalu, mezi nominovanými se objevili i Jiří Lábus a Oldřich Kaiser za film Klauni, který má potenciál získat cenu v osmi kategoriích.

Mezi nominovanými za hudbu k filmu najdeme i známé zpěváky. Akademikům se zalíbila hudba Richarda Krajča k filmu Křídla Vánoc, během jehož natáčení se zamiloval do režisérky Karin Babinské.

Během vyhlášení nominací byl oceněn i filmový plakát, jak jinak než za Hořící keř. Slavnostní předávání cen proběhne 22. února nově v Rudolfinu, přenášet jej bude Česká televize. A protože filmaři ukončili spolupráci s dosavadním pořadatelem Petrem Vachlerem, následovat nebude tradiční vegetariánský raut.

Reklama

Další články

Načítám