Hlavní obsah
Článek

Herec Miroslav Etzler (59) známý ze seriálu Cesty domů vyrazil nedávno do pražské Ústřední vojenské nemocnice. Jak jsme zjistili, i když jej doprovázel početný natáčecí štáb, o natáčení některé ze scén tentokrát nešlo.

Herec se podrobil skutečnému a mezi většinou lidí obávanému zákroku a neváhal na sále kromě lékaře a dvou zdravotních sester nechat i štáb a zapnuté kamery.

Pacienti na oddělení gastroenterologie se ten den asi trochu divili při pohledu na známého herce v obležení filmových kamer. Etzler kvůli svému zdraví podstoupil endoskopické vyšetření, tzv. kolonoskopii, tedy vyšetření tlustého střeva, a navíc jeho natáčením nezištně podpořil projekt prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku občanského sdružení Onkomaják, jehož je tváří. V úmrtnosti na tuto nemoc se Češi dělí o prvenství spolu se Slováky a Maďary.

„O kolonoskopickém vyšetření tlustého střeva jsem jakési povědomí měl. To doplňovaly mýty, více méně vždy z druhé ruky, o tom, jak nepříjemná zkušenost to je. A protože jsem muž a ti, jak známo, bývají v zajetí strachu mnohem víc než ženy, nesmírně jsem se bál. Měl jsem však k jeho podstoupení dva zásadní důvody. Jsem táta tří dětí a mám kolem sebe lidi, se kterými se máme rádi. A tím druhým důvodem je dědičná dispozice, kterou mám po svém tatínkovi, zemřel totiž na rakovinu tlustého střeva, když mi bylo 15 let," prozradil Etzler.

"Jsem si jistý, že kdyby informovanost o preventivních vyšetřeních i možnostech léčby byla před pětatřiceti lety větší, byl by tady s námi táta mnohem déle. Nechat se tedy proto vyšetřit a angažovat se v informovanosti je rozhodnutí, kterého nelituji. I když jako správný a statečný muž musím dodat, že mé obavy z kolonoskopie se ukázaly jako naprosto malicherné,“ říká Miroslav Etzler.

„Celé vyšetření bylo vlastně moc příjemným zážitkem. Muži zbystřete! Krásné zdravotní sestřičky vám řeknou: Svlékněte se. Ano, úplně. Dají vám pěknou košilku a na požádání oblbováka, takže zatímco vám šetrný lékař prochází střeva, povídáte si o vybraných laskominách světové gastronomie. Byla to vlastně příjemná zkušenost, i když se na rozdíl od ‚běžných pacientů‘ pohybovali pánové s kamerami kolem té části těla, kterou běžně na veřejnosti zakrýváme," dodal.

Herec se od docenta Urbánka, který zákrok prováděl, nakonec dozvěděl, že jeho střeva jsou zdravá a čistá. „Pocítil jsem vlastně velkou úlevu, vzhledem k mému někdejšímu způsobu života a genetické predispozici jsem to nečekal. Rozhodl jsem se přestat kouřit a trochu víc začít dbát o to, co jím. Oba tyto faktory jsou totiž hlavní spojenci v boji s onemocněním tlustého střeva. Dál budu pokračovat i v informační kampani Onkomajáku, protože včasná prevence v boji s onemocněním tlustého střeva zabrání pozdějším vážným komplikacím,“ doplňuje Miroslav Etzler.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám