Hlavní obsah
Článek

Na nadstandartní věci si Jitka Asterová (64) v mládí musela sama vydělat, aby se nestyděla za to, jak je oblečená. Hlavní bylo v 70. letech vlastnit pořádné džíny. "Ty první mi ušila babička z tesilu. Každý to samozřejmě poznal, posmívali se mi a já jsem brečela," vzpomínala v nové expozici retro džínové módy.

Když začala jezdit do zahraničí, tedy na Západ, s lední revuí, mohla si už koupit pravé džíny, které byly i vstupenkou do "lepší" společnosti. Vyprávěla nám, jak pašovala marky směrem tam a oblečení i pro kamarádky zase zpátky. "Ale vozili jsme si i toaletní papír, který nám tedy nikdy na hranicích nezabavili. A už tehdy jsem byla dobrá herečka, tak mě celníci ani nepodezírali," vzpomínala.

V oblečení ze Západu pak už mohla vyrazit na vyhlášené pražské diskotéky.

"Jinak bych neměla šanci, že si mě někdo všimne. Byli tam buď zahraniční studenti nebo veksláci. Byli hezcí, kouřili americké cigarety a měli ten nejnovější model džínů. Jejich partnerky byly nejkrásnější holky v Praze, většinou modelky. Když jsem tam v patnácti šla a džíny jsem neměla, byl to trapas a nikdo si mě nevšímal. Ale když už jsem byla ta blondýna v džínách, už do mě šli," vyprávěla.

"Ale já totéž vyžadovala od těch protějšků. Byla jsem povrchnější a to mi zůstalo," smála se herečka, která džíny dál ráda nosí, jen už si oblíbila pohodlnější modely, jako byl ten, který oblékla právě na Retro výstavu v pražském obchodním domě Kotva.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám