Hlavní obsah
Článek

V polovině 80. let využil režisér Vít Olmer (80) hereckého charismatu Zdeňka Svěráka (86) a obsadil ho do svých tragikomedií Co je vám, doktore? (1984) a Jako jed (1985). Na prvním ze jmenovaných titulů se Svěrák podílel jako scenárista a postavu hlavního hrdiny – idealistického, skromného muže, kterého zmáhá život v přetechnizované společnosti – si napsal na tělo.

Čtyřicetiletý zubař Bohouš Burda si svou nespokojenost s realitou kompenzuje navenek humorným nadhledem. Obavy z neutěšeného stavu civilizace na něj ale doléhají čím dál víc, a on se nakonec proti dosavadnímu života vzbouří. Opustí velké město a přestěhuje se na chalupu do hor, kde chce žít v souladu s přírodou.

Do cesty se mu navíc připlete i mladá půvabná dívka Terezka (Ivona Krajčovičová, 62), která má na rozdíl od jeho ženy Blanky (Iva Hüttnerová, 73) podobné názory jako on. A tak Burda končí v horách s pojízdnou zubní ordinací a s kráskou, která chce žít jen s ním. Zdá se, že idylka může začít. Jenže...

Smoljak chtěl profíky

Vznik filmu Co je vám, doktore? (1984) provází kuriózní okolnost. Zdeněk Svěrák se na svém angažmá dohodl s režisérem Vítem Olmerem (80) vlastně natruc svému parťákovi Ladislavu Smoljakovi (†78). Oba cimrmanologové spolu totiž krátce předtím točili film Rozpuštěný a vypuštěný (1984) podle své divadelní aktovky Vražda v salonním coupé, kde v hlavní roli inspektora Trachty exceloval právě Svěrák.

Nicméně předtím, než padla první klapka, se pánové nepohodli. Svěrák automaticky počítal s tím, že Trachtu bude hrát i ve filmu. Jenže Smoljak, který snímek režíroval, mu oznámil, že chce obsadit profesionálního herce a roli nabídl Jiřímu Zahajskému (†68). Zklamaný Svěrák ustoupil a vybral si, že ztvární hajného Hlaváčka. Ale ani v tomto případě nepochodil – Smoljak se již domluvil s Rudolfem Hrušínským (†73).

Svěrák nakonec musel vzít zavděk pouze malou rolí průmyslového básníka Jelínka, což nesl dost špatně. „Byl jsem tím dožrán,“ přiznal bez servítků sám Svěrák, a aby svému kolegovi dokázal, že umí opravdu hrát, dal se dohromady s právě s Olmerem.

Film předběhl svou dobu

Sám Svěrák sice zdůrazňoval, že se natáčení zúčastnil jako neherec, ale byl zbytečně skromný. Své herecké kvality zde prokázal zcela jednoznačně. Jeho postava tragikomického antihrdiny skvěle kontrastovala s obskurním budovatelským prostředím Ostravska 80. let minulého století, které mělo už tehdy na krku těžký ekologický problém.

Objevily se i názory, že režisér Olmer předběhl se svým aktivistou Burdou několik desetiletí a Greta Thunbergová by se mohla lecčemu přiučit – třeba, jak se s dobrým pocitem výhodně vypořádat s prodejem ojetého auta a začít chodit pěšky.

Zajímavosti z natáčení

Tehdejší diváci žasli i nad novinkou, po které toužila každá socialistická domácnost – mikrovlnkou, která byla v českém filmu k vidění vůbec poprvé. V jedné sekvenci se ve snímku mihne i sám pan režisér. V čase 11.50 ho můžete spatřit, jak stojí v bílém plášti v jedné kanceláři a sype krmení rybičkám. Roli ředitele výpočetního střediska ztvárnil herec Vlastimil Fišar (†64), který byl po roce 1968 politicky perzekuován, a jeho jméno se proto v titulcích filmu nesmělo objevit.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám