Hlavní obsah
Článek

Českých topmodelek, které se prosadily ve světě, je celá řada. Pavlínu Pořízkovou (58) , Evu Herzigovou (51), Karolínu Kurkovou (40), Petru Němcovou (44) či Terezu Maxovou (52) asi netřeba představovat blíže. Do této vybrané společnosti patřila svého času i krásná tmavovláska Jarka Rytychová (*1969), která se ale ze světa přehlídkových mol vytratila. A navíc dobrovolně. Co ji k tomu vedlo?

V 90. letech totiž pracovala pro nejznámější módní značky v Paříži a fotila s nejlepšími fotografy. Její ostře řezané rysy si možná pamatujete z celosvětově úspěšné kampaně na parfém Calèche od Hermès.

Myslela si, že je ošklivá!

K modelingu ji přivedla o tři roky starší a prý mnohem krásnější sestra Alice, která předváděla pro brněnský obchodní dům Prior.

„Vždycky jsem se chtěla sestře podobat, ovlivnila mě nejvíc ze všech,“ zmínila v jednom rozhovoru Rytychová, která si do svých 16 let myslela, že s ní nikdo nechce chodit, protože je ošklivá. Až pak jí jeden kluk řekl, že s ní nechce nic mít, protože je příliš hezká.

Nebyl to žádný med

Až poté začala předvádět módu a na jedné z přehlídek si jí všiml Tono Stano, který s ní udělal první fotky. Na jaře roku 1989 ji pak Milada Karasová pozvala na konkurz prestižní francouzské modelingové agentury. Rytychová se tak do světa dostala poměrně pozdě – ve dvaceti letech, kdy už za sebou měla rok a půl studia na Vysoké škole ekonomické v Praze. V Paříži, kde se setkala také s Evou Herzigovou a Terezou Maxovou, poznala na vlastní kůži, že život modelky není žádný med.

Tehdy se totiž začal razit trend extrémní hubenosti, což jí nevyhovovalo. Jíst třeba tři měsíce jenom jogurt denně a pít hektolitry kávy? A to jen proto, aby měl člověk při výšce 172 cm 48 kg jako Kate Moss? V metropoli módy strávila Rytychová nakonec čtyři roky, a přestože o zakázky nouzi neměla, v oboru přestávala vidět budoucnost. Navíc ji nebavilo neustálé cestování a život bez kořenů.

Šéfredaktorka i herečka

Proto se rozhodla pro návrat domů. V Praze pracovala mj. v módním časopise Elle a pak se stala vůbec první šéfredaktorkou české edice Harper´s Bazaaru. Všimli si jí i filmaři – v roce 1994 si zahrála ve filmu Amerika, což byla prvotina režiséra Vladimíra Michálka (64). Ten ji také seznámil s polským hercem Olafem Lubaszenkem (52), kterého později obsadil do svého filmu Je třeba zabít Sekala (1998).

Se vztahem na dálku však Rytychová váhala. Nechtěla se do Polska přestěhovat natrvalo, přestože mediální agentura, ve které začala mezitím pracovat, tam má svou pobočku. A Lubaszenko se kvůli práci nemohl přestěhovat do Prahy. K partnerům Jarky Rytychové patřili také fotograf David Kraus, podnikatel a bývalý herec Karel Greif či zpěvák Robert Kodym (54).

Všude dobře, doma nejlíp

Nakonec potkala podnikatele Jakuba Fialu, se kterým má dvojčata Annu a Františka. Dnes pracuje jako konzultantka, vede úplně obyčejný život a je ráda doma s rodinou. „Popravdě se teď cítím líp, než když mi bylo dvacet let. Spousta věcí, které mi tehdy připadaly důležité, mi přijde úplně malicherných,“ prozradila Jarka Rytychová v jednom rozhovoru. Zkušeností, které jí dal svět modelingu, ale nelituje.

Reklama

Další články

Načítám