Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Český překlad jedné z knih oblíbené americké autorky Betty MacDonaldové zní Kdokoli může dělat cokoli. Název knihy sedne i na Markétu Muchovou (30. 10. 1957), ze které kapelník František Janeček (76) udělal v 80. letech pěveckou hvězdu. Markéta, vlastním jménem Krbušková, přitom zpívat neuměla, zato byla krásná. A o to tady šlo především.

Promyšlené lákadlo

Skupina Kroky Františka Janečka byla tehdy na výsluní a často hrála i v kasárnách pro vojáky. Jenže její hlavní tahoun Michal David (61) se líbil hlavně slečnám. Pro osamělé mladíky v zeleném tak bylo třeba najít krásku, která se stane jejich modlou. A to se povedlo. Atraktivní okatá plavovláska s dlouhýma nohama byla tou správnou trefou do černého.

Objevil ji Ringo

Manekýnku Markétu Krbuškovou objevil pro svět šoubyznysu František Ringo Čech (78), který v roce 1983 hledal krásnou dívku, aby namluvila krátký part do jeho písničky Dobrý den.

Díky tomu si jí záhy poté všiml i hledač talentů Janeček. Přestože viděl, že s jejím zpěvem je to všelijaké, došlo mu, že právě Markéta bude ideálním lákadlem pro kluky zavřené v kasárnách.

MM jako Marilyn Monroe

Kráska chtěla původně vystupovat pod uměleckým jménem Markéta Lazarová, ale pak se jí zalíbil monogram MM, a tak Janeček vymyslel pseudonym Muchová. Protože měla na kontě pár epizodních roliček ve filmu a díky modelingu se uměla pohybovat na jevišti i před objektivem, bylo napůl vyhráno. Horší to bylo se zpěvem. Ale při nahrávání ve studiu dokázali zvukaři dělat zázraky a na pódiu se její pěvecké nedostatky dohnaly playbackem.

Experiment vyšel

Kluci v zeleném z ní šíleli. Michal David později vyprávěl, že když měl jako začínající zpěvák v roce 1980 svůj první koncert v kasárnách, přišli na něj dva vojáci. Když pak ale přibrali Markétu, přišli všichni. Krásná plavovláska se ale pochopitelně líbila všem mužům bez rozdílu. A byla i úspěšná: z jejích písní Aha…, Běž domů, běž, Nečekej, nebo S námi to zkus se staly hity, bodovala i ve Zlatém slavíku, kde v roce 1985 dosáhla na desáté místo, a také její album Superden šlo na dračku.

Dala přednost rodině

Zpěvaččina kariéra neměla ale dlouhého trvání. Naposledy vystoupila na koncertě 22. prosince 1987, kdy už čekala staršího syna Jiřího. V kapele Kroky Františka Janečka se totiž zamilovala do kytaristy Jiřího Nepomuckého, za kterého se provdala, a k synovi Jiřímu, který se narodil v roce 1988, přibyl v roce 1990 ještě Jan.

Někdejší hvězda hudebních pódií se pak naplno věnovala rodině. Manželství skončilo sice později rozvodem a také děti odrostly, ale Markéta Muchová, dnes Nepomucká, se ke zpěvu už nevrátila a pracovala jako asistentka v zahraniční firmě.

Jejím původním snem přitom bylo vystudovat loutkoherectví, ostatně ještě ve škole vystupovala v úspěšném loutkovém divadle Paraple. Dvakrát se hlásila na DAMU, ale nevzali ji. Svou pěveckou kariéru bere dnes s nadhledem a říká, že šlo o náhodu a experiment.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám