Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Přestože pamětnický film Příklady táhnou z roku 1939 lze charakterizovat jako komedii o převýchově jedné staré dámy, ve většině z nás vyvolá nostalgii po vlastním mládí a dobách malin nezralých. Prázdniny, první lásky, trampování v přírodě – s tím vším, co jsme kdysi prožívali sami, se setkáme i v této veselohře.

A o co v ní vlastně jde? Studentka práv Jiřina přijíždí k babičce na prázdniny. Svezou ji tam kamarádi Vašek a Karel, kteří mají v nedalekém lese trampskou chatu. U babičky žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila, kterou zle sužují konzervativní názory staré paní i její přísná výchova. Babička navíc nemá ráda mladé muže. Nakonec ale vlivem okolností prozře a osvojí si moderní názory i „akčnější“ šatník.

Nasková záskok nepotřebovala

Režisér Miroslav Cikán (†65) využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové (†75) a obsadil ji do hlavní role. Upjatou dámu, která si potrpí na vybrané způsoby, a zároveň se pořád zabývá neexistujícími bolístkami, zvládla herečka na výbornou.

Možná překvapí, že v době natáčení jí bylo pouhých 54 let. Naskovou uvidíme ve filmu střílet také z kuše a v tomto případě nejde o žádný trik nebo záskok – legenda naší první scény tento sport skutečně ovládala.

Perfektní příležitost pro Gollovou

Starší vnučku Jiřinu ztvárnila velmi oblíbená Nataša Gollová (†76), která tehdy v českém filmu zastupovala typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. Stačí připomenout její nezapomenutelné výkony v komediích Eva tropí hlouposti (1939) nebo Hotel Modrá hvězda (1941).

Začínající Zpěvanka

Debut před kamerou si zde odbyla Stella Májová (†86), která hrála mladší vnučku Jarmilku. Protože jí bylo čerstvých 16 let, na natáčení ji doprovázela matka.

Májovou, která si v tom samém roce zahrála ještě v komedii Studujeme za školou, známe z pozdější doby především jako princeznu Zpěvanku z pohádky Byl jednou jeden král… (1954) či vyčuranou americkou tetičku Rosu z komedie Co je doma, to se počítá, pánové (1980).

Přejmenovaná píseň

Dalších partů se ve filmu ujali Richard A. Strejka (†81; student architektury Vašek) a lamač dívčích srdcí Antonín Novotný († 92; student medicíny Karel). Ti také ve filmu zpívají slavnou píseň Právě proto, kterou si diváci přejmenovali na I kdyby se lidi na mě mračili… (…budou se za chvíli určitě smát). Nataše Gollové ale propůjčila hlas zpěvačka Inka Zemánková (†84).

Písničku složil známý trampský písničkář Jaroslav (Jarka) Mottl (†86), který se spolupodílel i na scénáři.

Zmiňme ještě, že replika „To je jednoduchý technický problém“, která ve filmu několikrát zazní, se ve své době stala oblíbenou hláškou. A mnozí diváci určitě poznají, že se točilo mj. na Horním zámku v Panenských Břežanech a v Ratajích nad Sázavou. Příjemná pamětnická veselohra Příklady táhnou běží 3. října na Prima Max.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám