Hlavní obsah
Článek

Kopretiny pro zámeckou paní – příběh o mile praštěné patnáctileté Katce, která řeší otravnou letní brigádu i vztahy s kluky. A protože byl natočen v roce 1981, diváci se vrátí do dob, kdy neexistovaly mobily ani internet, a první lásky se prožívaly naplno, nikoli online.

Osvědčený autor i režisér

Film natočil režisér Josef Pinkava (†86) podle stejnojmenné knihy Stanislava Rudolfa (89). Pinkava, který byl expert na tvorbu pro děti, se s Rudolfovým dílem setkal už v roce 1971, kdy natočil jeho příběh Metráček. Kopretiny pro zámeckou paní pojal režisér jako oddechové letní vyprávění se sympatickými hrdiny.

Hlavní hrdinka Katka žije se svými rodiči – kastelány – na hradě Krabonoši a je otrávená, že prázdniny musí trávit v hradní pokladně. Když ale na Krabonoš dorazí student historie Petr, který tu má dělat průvodce, všechno je jinak. Jak má ale Katka přitáhnout Petrovu pozornost – zejména, když ji přehlíží jak lány?

Dala přednost medicíně

Titulní roli Katky velmi příjemným způsobem ztvárnila neherečka Sylva Julinová (56). Svého úkolu se zhostila na výbornou, a tak bylo pro mnohé překvapením, že o profesionální hereckou kariéru nestála. Julinová, dnes Matulíková, projevila zájem o úplně jiný obor – vystudovala lékařskou fakultu a nyní má ve Zlíně stomatologickou ordinaci se zaměřením na ortodoncii. Kopretiny pro zámeckou paní se tak staly její filmovou premiérou a zároveň i derniérou.

Dabovalo se a dabovalo…

Rodiče hlavní hrdinky hráli zkušení herci Zdena Hadrbolcová (84) a František Husák (†55), partu nevšímavého Petra se ujal Jan Hartl (69). V roli Katčiny kamarádky Hanky můžete zaregistrovat Evu Holubovou (62). Ve filmu debutoval i tehdy dvacetiletý Pavel Kříž (60), který ztvárnil epizodní postavu studenta Roberta. Budoucí hvězdě Básníků propůjčil hlas zkušenější Roman Skamene (66), který měl už s filmováním bohaté zkušenosti.

Nešlo o jediný případ tohoto druhu – Františka Husáka ve filmu namluvil Zdeněk Řehoř (†74) a Stanislava Třísku †63 (údržbář Těšík) Lubomír Lipský (†92). Helena Růžičková (†67) propůjčila svůj hlas Heleně Martinovské (učitelka) a Jiří Lábus (71) Pavlu Klůsovi †55 (Pavluška Těšík). Hlasy většiny mladých herců, resp. neherců, zůstaly přitom původní.

Ideální představitelka mamin

V roli průvodkyně Těšíkové se ve filmu setkáme i s Jiřinou Jelenskou (†64), již máme zafixovanou především jako manželku předsedy JZD z Troškovy (68) trilogie Slunce, seno… Možná to nevíte, ale hereččino vlastní jméno znělo Jiřina Vašků. Pseudonym Jelenská jí vymyslel spisovatel Rudolf Křesťan (78) podle názvu obce, ve které se narodila. A tou bylo Horní Jelení.

Herečka excelovala na divadelních prknech a objevila se i v řadě dalších filmů, mj. Sněženky a machři (1982), Bota jménem Melichar (1983) nebo v televizním seriálu Vlak dětství a naděje (1985).

Zavalitá postava ji předurčovala do rolí korpulentních mamin a matrón, ale později byla i příčinou těžkých komplikací spojených s cukrovkou. Poznámka na závěr: pokud byste hledali filmový Krabonoš, musíte zajet na hrad Bouzov.

Film 30. září uvede Prima Max.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám