Hlavní obsah
Článek

Pokud si myslíte, že naší první královnou krásy byla v roce 1989 Ivana Christová (51), jste na omylu. Dříve narození dobře vědí, že to byla Alžbeta Štrkulová, provdaná Šebová (*18. 8. 1945). Rodačka z Košic uspěla 26. června 1967 ve finále soutěže Miss Československa, které se konalo v Ostravě. Její úspěch tím ale nekončil – svou pohlednou tváří okouzlila i porotu na světové soutěži Miss World v Londýně v listopadu 1967, kde v silné konkurenci 55 dívek skončila na pátém místě.

Soutěže tohoto typu byly u nás tenkrát velkou neznámou. V roce 1966 se v Československu konala přehlídka ženské krásy nazvaná Dívka roku. O rok později se už ale volila Miss Československa, a právě na tomto klání uspěla tato slovenská kráska s mírami 96-64-98, jejíž výška činila 168 cm a váha 58 kg.

Jako v Hoří, má panenko

Do soutěže se Štrkulová dostala poměrně kuriózním způsobem, který tak trochu připomíná volbu královny plesu z Formanovy komedie Hoří, má panenko (1967). Od malička tancovala ve folklórním souboru Čarnica, se kterým v roce 1967 vystupovala na krajském kole miss v Košicích. Několik dívek, které se do soutěže přihlásily, ale nepřišlo, a proto pořadatelé požádali tři čarnické tanečnice, aby je nahradily.

Na pódium přišla bosky

„Před publikum jsem šla bosa, protože pro mě neměli boty vhodné velikosti. Navzdory tomu jsem krajské kolo vyhrála,“ zavzpomínala později Štrkulová. Ve finálovém kole v Ostravě došlo i na promenádu v plavkách.

Ty si půvabná Betka ušila sama, protože výběr v obchodech nebyl tehdy nic moc. Jako vlastní program měla připravený cikánský tanec. Mimochodem, po třech letech se soutěže krásy na dvacet let zase zakázaly, ženy se přece hodnotily podle pracovního výkonu, nikoli podle vzhledu.

Výhra ji nijak neovlivnila

O rodačce z Košic se dodnes říká, že byla nejkrásnější ze všech našich miss. Měla výrazné oči a dolíčky ve tvářích, ale tehdy nešlo jen o pohlednou tvářičku a půvab. Vítězka musela mít všeobecný přehled i společenské vystupování. Jak ale Štrkulová později řekla, výhra její život nijak zásadně neovlivnila.

Humbuk, který tyto soutěže provází dnes, se tehdy nekonal. A proto Betka, jak ji její příznivci oslovovali, zůstala stát oběma nohama na zemi a vítězství považovala jen za jednu z mnoha zajímavých příležitostí, které jí osud přivál do cesty.

Hlasatelka, matka, podnikatelka

Krásky, která studovala Přírodovědeckou fakultu a od roku 1962 působila externě jako hlasatelka košického studia Čs. televize, si pochopitelně všimli i filmaři. Natočila několik filmů, mj. Tri dcéry (1967) či Traja svedkovia (1968). Štrkulová byla též hlavní moderátorkou televizní silvestrovské estrády 1975 Silvestr na Silvestru, která se tehdy poprvé točila barevně. Za svou práci pro televizi obdržela později i cenu Zlatý krokodýl. Na její nevšední krásu si pořadatelé soutěží o královnu krásy vzpomněli i po letech – v roce 1997 uváděla na Havaji světové finále soutěže Miss Universe.

Pohledná Betka neměla o nápadníky nikdy nouzi. Ti měli ale smůlu, protože Štrkulová se záhy vdala, ke svému příjmení přidala manželovo Šebová a stala se matkou dvou synů. V 90. letech začala podnikat. Nějakou dobu žila také v USA, kde mj. natočila několik reportáží pro jednu slovenskou TV stanici. S médii dnes příliš nekomunikuje, každopádně lidé, kteří ji znají, se shodují, že je to pořád velmi krásná žena.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám