Hlavní obsah
Článek

Průkopník českého rokenrolu na sebe poprvé upozornil v roce 1957, kdy se coby šestnáctiletý mladík zúčastnil pěvecké soutěže pro Prahu 4 a zvítězil v ní se skladbou Billa Haleyho Rock Around The Clock. Svou první kytaru dostal přitom Pavel Sedláček (*4. 7. 1941) pouhé dva roky předtím. Když pak ale v zahraničním rádiu slyšel poprvé rokenrol, změnilo to jeho život od základů.

„Chuligánská muzika“

V roce 1959 se v pražské Alfě zúčastnil populární pěvecké soutěže Hledáme nové talenty, kde vyhrál s písní Jailhouse Rock. V témže roce založil Studijní skupinu big beatu Pavla Sedláčka. K samotnému slovu big beat (bigbít) – rokenrol se v našich rádiích nepouštěl, a když, tak jen jako „chuligánská muzika“.

Například v roce 1958 v Rudém právu napsali: „Opět nastává ohlupování naší mladé generace dementní kapitalistickou hudbou, která degraduje naše mladé muzikanty a posluchače na tupé stádo muzikálních hlupců.“ Také výraz rokenrol byl u nás nežádoucí, a tak se Sedláček snažil prosadit termín „big beat“, který znal ze songu The Big Beat od Fatse Domina.

Hudba byla opravdu alfou a omegou jeho života. Dokonce se kvůli ní zpočátku nedostal na vysokou školu. Po dokončení strojní průmyslovky mu na ni nedali doporučení – prý z důvodu, že se „příliš zajímá o americkou džezovou hudbu“. A tak se po maturitě vyučil ještě strojním zámečníkem, což se ukázalo jako správné rozhodnutí. Coby dělnický kádr byl nakonec v roce 1960 přijat na ČVUT.

Život je pes

Na konci roku 1962 se Sedláček stal členem divadla Semafor, kde účinkoval ve hře Šest žen Jindřicha VIII. a v divadelním cyklu Zuzana není pro nikoho doma. Právě z něj pochází slavný hit Život je pes, se kterým se Sedláček objevil poprvé i na televizních obrazovkách. Píseň zazněla také ve filmu Černý Petr (1963), ve kterém hrál kamaráda hlavního hrdiny.

Známý muzikant se objevil i v dalších snímcích, mj. v Konkursu nebo v Kdyby tisíc klarinetů (oba 1964). V Semaforu poznal „královnu swingu“ Evu Pilarovou (†80), která se stala jeho přítelkyní, a dokonce plánovali svatbu. Spolu také nazpívali velký hit Hey Paula (1964). Sedláčkova sláva rostla – měl příjemně zabarvený hlas, zpíval čistě a v tehdejší éře Cortésů, Chladilů a Vašíčků dokonale splňoval poptávku po klukovském „drajvu“ v české populární hudbě. Jenže pak se všechno zvrtlo.

Auto ho vyšlo draho

Sedláček si totiž v roce 1964 přivezl ze Západního Berlína auto, což se mu vymstilo. Podle tehdejších zákonů se tím dopustil poškození devizového hospodářství, za což mu soud vyměřil 15 měsíců nepodmíněně. I auto mu bylo bez náhrady zabaveno. Ve vězení pracoval v dolech jako horník a za dobré chování mu byl trest zkrácen. Po návratu si napřed dodělal vysokou školu, ale jeho skvěle našlápnutá hudební kariéra byla v tahu. Sešlo i ze svatby s Evou Pilarovou.

Expert na gastronomii

Pavel Sedláček ale nerezignoval, v 80. letech si doplnil vzdělání studiem oboru kuchař-číšník a svůj obchodní talent dále rozvíjel v pohostinství. Je také autorem knihy o exotickém koření, ve které je i spousta receptů, jak je správně používat v kuchyni.

Kniha je doplněna fotografiemi, které pořídila jeho partnerka Helena Rytířová (69). A průkopník českého rokenrolu, který v těchto dnech slaví osmdesátiny, nezanevřel ani na muziku – před 30 lety založil skupinu Cadillac, se kterou hraje klasické rokenrolové pecky 50. a 60. let. Pokud to covidová situace dovolí, letos v říjnu by měli vystoupit v Lucerně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám