Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Máte rádi pohádky? Pak si určitě nenechte ujít Prince Bajaju, který letos slaví 50 let od natáčení. Můžete se těšit na klasický pohádkový příběh, ve kterém se dobro musí utkat se zlem. Setkáte se v něm s chrabrým, leč němým hlavním hrdinou Bajajou, krásnou princeznou Slavěnou a padoušským Černým princem. Nechybí ani další pohádkové bytosti: strašlivý drak či kouzelný kůň, který bude Bajajovi moudře radit. Celý příběh je navíc zasazen do magických skalních lokací a podbarven působivou hudbou.

Slováci to na koních uměli

Film natočil v roce 1971 režisér Antonín Kachlík (98), který do hlavních rolí obsadil skvělé slovenské herce Ivana Palúcha (Bajaja), Magdu Vášáryovou (Slavěna) a Františka Veleckého (Černý princ). Měl pro to svůj důvod – na rozdíl od českých kolegů uměli výborně jezdit na koních a jezdecké scény byly opravdu náročné.

Zvládl to až cirkusový harcovník

Představitel Bajaji Ivan Palúch (†75) si na koni užil své zejména při natáčení souboje s drakem. Koně jsou totiž bázlivá zvířata, a když je něco překvapí, splaší se a utečou. Palúch proto pod sedlem vystřídal několik zvířat, vždy ale se stejným výsledkem. Nakonec někoho napadlo posadit ho na vysloužilého cirkusového koně, který měl všechno „na háku“, a drak, resp. světla a kouř, mu nevadily.

Jenže i s tímto koněm si herec užil dost trápení. Jakmile jej chtěl pobídnout do cvalu, naučený kůň se místo toho vzepjal. Jindy se zase posadil a jednou si dokonce lehl na bok. Trvalo nějakou dobu, než se Palúch naučil, jak zvíře pobídnout, aby zrychlilo.

Pohádkový Český ráj

Pohádka se natáčela převážně v Českém ráji, zejména v okolí zámku Hrubá Skála. Zde se točily například scény, kdy Bajaja najde ve skále kouzelný meč. Skalnaté místo, kde spolu s věrným koněm nocují, je tzv. Adamovo lože poblíž zámku.

Na nádvoří zámku se točila scéna s rytířským soubojem i vlastní souboj s loupeživým rytířem a shazování lumpů z hradu dolů do propasti. Na nedalekém Kopicově statku, který byl mimochodem i jedním z dějišť pohádek Princ a Večernice (1978) a Nesmrtelná teta (1993), zase princ Bajaja seskakuje z pavlače a dává se do boje s pohůnky svého soupeře. Samotné natáčení bylo místy dost nebezpečné, protože herci používali skutečné zbraně, nikoli rekvizity.

Zakázaný scenárista

Františka Veleckého (†69) nadaboval do češtiny Petr Čepek (†54) a Ivanu Palúchovi propůjčil hlas Petr Štěpánek (72). Pouze Magda Vášáryová (72) zvládla svůj český part bez problému. Mimochodem, s Veleckým i s Palúchem si zahrála už o čtyři roky dříve ve Vláčilově (†74) historickém dramatu Marketa Lazarová.

Scénář k němu napsal František Pavlíček (†80) stejně jako k Princi Bajajovi. V roce 1971 patřil ale mezi zakázané autory, a tak byl v úvodních titulcích skryt pod jménem kolegyně Evy Košlerové.

Drak odpovídá době vzniku

Mladší diváky možná překvapí obří loutka draka, jehož podoba samozřejmě neodpovídá moderním digitálním standardům. To ale můžeme tvůrcům odpustit – nezapomínejme, že pohádka vznikla před 50 lety. Jen pro zajímavost: dračí krk měřil 12 metrů a jedna jeho hlava měla tři metry. Celková velikost tvora pak byla 36 metrů. Prince Bajaju ve čtvrtek reprízuje Prima Max.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám