Hlavní obsah
Článek

Obsah bláznivé komedie režiséra Oldřicha Lipského (†62), v níž exceluje jeho bratr Lubomír Lipský (†92), lze charakterizovat zhruba takto: škola, klaun, šimpanz, medvědi a naleštěná podlaha, po které všichni kloužou až do ředitelny…

Pokud jste tuto filmovou veselohru už nějaký čas neviděli, osvěžíme vám trochu paměť. Dětmi milovaný klaun Cibulka dostane výpověď z cirkusu, a tak se na jejich radu převlékne za ženu a začne u nich v základní škole pracovat jako kuchařka. Ovšem tato úctyhodná profese se záhy zvrtne – přispěje k tomu nejen Cibulkův nerozlučný šimpanz Tonda, ale i šest cirkusových medvědů, kteří se za nimi vypraví.

Až příliš akční chlupáči způsobí ve škole pořádné pozdvižení. Zdejšího školníka a uklízečku vyděsí natolik, že padnou v mrákotách a nejsou schopni pracovat. Cibulka si proto k práci kuchařky musí přibrat i jejich profese. Své s medvědy si užije i ředitel školy (Jiří Sovák, †79), který jako na potvoru zrovna očekává návštěvu inspektora (František Filipovský, †86). Cibulka ho pochopitelně nenechá ve štychu – otázkou ale je, kam s šesticí medvědů?

Cirkusové hvězdy

Na place bylo opravdu pořádně rušno. Medvědi byli skuteční, žádní herci v převlecích. Jejich zapůjčení a drezuru pro film zajišťovala slavná cirkusová rodina Berouskových. Huňáči ale mohli natáčet vždy jen hodinu a půl, poté museli mít pauzu. Velká zátěž by je totiž ohrožovala na životě.

Jen pro silné nervy

Méďové způsobovali lidem občas i infarktové stavy. Jeden z nich (mimochodem, jmenovali se Regina, Máša, Džony, Ilona, Valoš a Máňa) málem skalpoval svého ošetřovatele. Jiný zase povalil a k smrti vyděsil herečku Darju Hajskou (†69), která hrála uklízečku.

A když se chlupáči dostali do přírodopisného kabinetu, ve kterém spatřili vycpaná zvířata, dostali takový amok, že málem zdemolovali celou místnost. Na kabinet si pak museli zvykat postupně, což trvalo několik dnů. Protože škola v Lužické ulici na pražských Vinohradech při jejich řádění málem spadla, nový kabinet se musel nakonec postavit v ateliéru.

Lubomíra Lipského všechny tyto hororové zkušenosti pořádně vystrašily a až do konce natáčení se právem obával o své zdraví.

Mlsní šimpanzi

V roli Tondy se objevili hned tři šimpanzi. Každý totiž uměl něco jiného – jeden rozbíjel vejce, druhý bubnoval a třetí jedl příborem. Protože tvář každého zvířete se barevně trochu lišila, musely je maskérky také líčit. Opice ale pokaždé make-up slízaly, protože jim náramně chutnal.

Oříšek rozlouskl až architekt

Bláznivý příběh, který těží z konfrontace lidí se zvířaty, je velkým propletencem gagů, záměn, omylů a dalších komických situací. Původní scénář k filmu napsal spisovatel František Kožík – ovšem pojal jej jako dojemný příběh stárnoucího klauna. Režisérovi se ale moc nezamlouval, a tak ho nechal přepracovat svým osvědčeným spolupracovníkem Milošem Macourkem (†75). Na svět tak přišla crazy komedie, která s původní verzí nemá téměř nic společného.

Perlička na závěr: slavná scéna, ve které herci sjíždějí po zadku do ředitelny, se zpočátku jevila jako neřešitelný problém. Nepomohl ani vosk, ani mýdlo, ani když pány tahali lanem. Nakonec se natočila tak, že architekt postavil chodbu s mírným sklonem a už to všem jelo.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám