Hlavní obsah
Článek

Jméno téhle půvabné herečky už mnohým nic neříká, někteří se ale možná pozastaví nad jejím příjmením. S Juditou Čeřovskou (†72) byla skutečně spřízněná. Slavná šansoniérka, která se za svobodna jmenovala Štěrbová, se v roce 1953 do Eviny rodiny přivdala, a stala se tak její tetou. Ale zpět k Evě Čeřovské (20. 10. 1952 – 18. 8. 1976).

Zkuste si vybavit komedii Holky z porcelánu (1974) a budete mít okamžitě jasno. Tahle sympatická mladá herečka v ní hrála temperamentní a vdavekchtivou Věrku, která si má brát chlapáckého řidiče Stáňu v podání Jiřího Krampola (85). Mimochodem, říkalo se, že mezi oběma protagonisty to jiskřilo nejen na place.

Štěstí přeje připraveným

Eva Čeřovská chodila už od dětství do dramatického kroužku a po maturitě se hlásila na DAMU, kam ji přijali hned napoprvé. Ihned po absolutoriu v roce 1975 získala své první a zároveň jediné angažmá v Divadle Vítězného února v Hradci Králové (dnes Klicperovo divadlo), jehož členkou byla až do své předčasné smrti v roce 1976.

V divadle šla z role do role

Na jevišti byla ideální představitelkou půvabných a duchaplných dívek. Do karet jí hrála její přirozená ženskost, pohledná tvář i příjemný hlas. Během své krátké kariéry ztvárnila v divadle několik zajímavých rolí - například Stelu v inscenaci Velkolepý paroháč, Aničku v Počestných paničkách windsorských či Cindy v Domě rukojmí. A stačila si zahrát i Ofélii v Hamletovi.

Filmový debut se vypařil

Vůbec první film, který tato talentovaná slečna natočila, se bohužel nenávratně ztratil. V roce 1973 dostala Čeřovská jednu z hlavních rolí v příběhu Pytagorejci, která měla být součástí povídkového filmu Maturita za školou.

Jenže při schvalování se zjistilo, že zrovna tahle povídka je moc dlouhá a že se svým pojetím ani moc nehodí k ostatním třem. Proto bylo rozhodnuto, že bude zařazena do dalšího povídkového filmu Profesoři za školou (1975). Jenže se tak nestalo - natočený filmový materiál se totiž mezitím někde ztratil.

Za krátký čas, který osud Evě Čeřovské dopřál, si herečka zahrála v osmi celovečerních snímcích. K jejím posledním filmovým rolím patří postava stavařky Ivany v dramatu Hřiště (1975) a Marušky v povídkovém filmu Boty plné vody (1976).

Osudový střet

Kdyby si ji na jedné nebezpečné hradecké křižovatce nevyhlédla smrt, kdo ví, jak by se její profesní a soukromý život odvíjel dál. Herečka sedla jednoho dne do auta, které řídil její kolega.

Ten na dnes již neexistující křižovatce zřejmě nedal přednost a střetl se s nákladním vozem. Srážka měla tragické následky. V autě jel i hereččin přítel, který zemřel na místě.

Eva Čeřovská upadla do bezvědomí, ze kterého už se nikdy neprobrala. Tři měsíce po nehodě její srdce dotlouklo. Talentovaná dívka tak v paměti filmových diváků zůstává už napořád především skladnicí Věrkou.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám