Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Na obrazovky se vrací oblíbený pohádkový muzikál Ať žijí duchové!, který asi netřeba představovat blíže. Takže jen krátké shrnutí: v jedné obci vytáhnou děti do boje proti dospělým, kteří chtějí proměnit starý hrad v zemědělský objekt, aby se v něm mohly pěstovat žampiony.

Chlapci a děvčata spojí síly s hradními duchy - rytířem Vilémem Brtníkem z Brtníku a jeho dcerou Leontýnkou, a na pomoc jim pak přijdou i trpaslíci. Snažení malých „vzbouřenců“ i jejich pohádkových kamarádů je po mnoha peripetiích korunováno úspěchem.

Leontýnčina láska byla jednostranná

Do divácké paměti se zřejmě nejvíc zapsala tehdy devítiletá představitelka roztomilé Leontýnky Dana Vávrová (†41). Role jí zajistila ohromnou popularitu, a ještě dlouho po odvysílání filmu na ni lidé na ulici volávali „Leontýnko!“.

Vávrová později tvrdila, že roli získala hlavně díky tomu, že se během konkurzu zamilovala do představitele Dlouhého Jendy Jiřího Procházky (55). Doslova na něm visela očima, což režisér Oldřich Lipský (†62) kvitoval s nadšením – vždyť Leontýnka se chtěla stát člověkem právě z lásky k Jendovi.

Jenže v reálu láska opětována nebyla… Procházka se později svěřil, že představitelka Leontýnky pro něj byla moc mladá. Jemu bylo o tři roky víc a zajímaly ho vyspělejší holky.

Sovák se prý uklidňoval vodkou

Leontýnčina filmového otce Viléma z Brtníku ztvárnil Jiří Sovák (†79). Dětští herci si s ním užili své, prý je dost peskoval.

Také všechny společné scény s nimi musel nejdřív nacvičit dublér a Sovák chodil na plac, až když to jeho malí kolegové opravdu uměli. Mezi oblíbeným umělcem a dětmi nakonec zuřila regulérní válka. Prckové si od něj totiž nenechali nic líbit a jednou mu zlomyslně schovali štětečky na čištění dýmky. Sovák tehdy řekl, že bude točit, až se najdou. Hledaly se prý dva dny…

Aby natáčení s bandou „nezvedených rozjívenců“ zvládl, dával si prý Sovák vodku. Ve filmu měl totiž popíjet Alpu, ale režisérovi řekl, ať se opováží nalít mu do lahve obyčejnou vodu. Nicméně konzumace „tvrdého“ není na jeho výkonu znát.

Maličkého namluvila „Včelka Mája“

Diváci si zamilovali i postavu Maličkého, který je dostal svou hláškou o tom, jak táta teď dělá melouny. Jeho představitele Jiřího Brože přiváželi na natáčení z dětského domova. Roztomilý klučina měl štěstí - krátce po natáčení ho adoptoval herec Vladimír Krška (†74). Jirkovi svůj hlas propůjčila Aťka Janoušková (†88), která ve filmu nadabovala i všechny trpaslíky.

Trpaslíci vznikli na základě optického klamu. Kaskadéři, kteří je hráli, stáli ve větší vzdálenosti od ostatních herců. Ti se museli pohybovat pomaleji, aby mezi nimi trpaslíci nezapadli.

Kde hledat hrad Brtník

Pohádkový hrad Brtník je ve skutečnosti hrad Krakovec, který stojí od 14. století na Rakovnicku. Ve své době šlo o nejmodernější hrad v Evropě - byly v něm dokonce vestavěné skříně a etážové topení. Hrad v roce 1783 vyhořel po zásahu bleskem a již nebyl obnoven, proto se k němu střecha i okna musela doplnit trikově. Mimochodem, Krakovec byl posledním místem pobytu Mistra Jana Husa v Čechách.

Scéna, ve které děti čekají ve frontě na pribináčky, vznikla v Mníšku pod Brdy. Dále se točilo mj. v Novém Kníně a v Průhonicích.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám