Hlavní obsah
Článek

Ve světě se to šikovnými fiktivními kriminalisty jen hemží – Francouzi mají svého Maigreta (a Clouseaua), Britové Barnabyho, Američané Columba či Kojaka a Němci Schimanského. Stranou nezůstal ani český filmový rybníček.

My se můžeme pochlubit například radou Vacátkem, kapitánem Exnerem či majorem Kalašem. A pochopitelně také kapitánem Tůmou, kterého v kriminálkách 105% alibi (1959), Kde alibi nestačí (1969) a Alibi na vodě (1965) ztvárnil Karel Höger (†67).

Zejména první dva snímky patří na svou dobu k nadprůměrným filmařským počinům. Zrodily se totiž v době, kdy se u nás točily především budovatelské a ideologicky angažované filmy.

Místo léku kupují vitamin

A protože se na ně dá koukat i teď, televizní stanice je občas reprízují. Například dnes se na obrazovkách ČT1 můžete setkat s kapitánem Tůmou, který bude s kolegou nadporučíkem Líbalem v podání Josefa Beka (†76) řešit další mimořádně zapeklitý případ.

V detektivce Kde alibi nestačí půjdou po bandě, která lidem se srdečními chorobami prodává údajně švýcarský lék Cordofilin. Napálení kardiaci, kteří přeruší původní léčbu a začnou tento „zázračný“ preparát užívat, ale umírají. Ve skutečnosti jde totiž o obyčejný vitamin a bezskrupulózní pachatelé, kterým jde jen o zisk, tak mají na svědomí smrt několika nemocných.

Pátrání po jednom z prostředníků prodeje, který zmizí neznámo kam, zavede vyšetřovatele do luxusního hotelu v Karlových Varech i do skladů farmaceutické firmy, odkud bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh možných pachatelů se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah - jenže všichni podezřelí mají alibi.

Režisér Čech vybral skvělé parťáky

Představitelé obou hlavních hrdinů Höger s Bekem vytvořili ve filmu dokonale se doplňující protipóly. Zatímco kapitán Tůma je poněkud konzervativní, jeho pravá ruka Líbal se chová jako bezprostřední živel.

Karel Höger si jako milovník detektivních příběhů svého Tůmu oblíbil a rád se k němu vracel. Režisér Vladimír Čech (†77) popsal tuto postavu následovně: „Můj kapitán – Höger – je člověk se značnou intelektuální úrovní. Chodí asi často do divadla, na koncerty, přečte si rád prózu i poezii, ale také chodí na fotbal a určitě umí zazvonit někde u dveří a utéct.“

Obdivovaný Oldřich Nový

V roli ředitele karlovarského hotelu se objevil i někdejší prvorepublikový elegán Oldřich Nový (†83). V době natáčení už mu bylo 61 let, ale pořád kolem sebe šířil jakousi posvátnou auru.

Jedna z hereček později zavzpomínala, že k němu jako k velké hvězdě vzhlížela s úctou a ani si netroufla se k němu přiblížit. Zásluhu na úspěchu filmu mělo ale nejen herecké obsazení, nýbrž i kvalitní scénář se spoustou vtipných dialogů a bonmotů.

Hned v úvodní scéně s titulky řekne recepční (Josef Hlinomaz, †63) Líbalovi, že ho ubytovat nemůže. Ovšem pro Högera, který na něj promluví anglicky, volný pokoj samozřejmě má, což pak vysvětlí slovy: „Já si vás totiž pamatuju z filmu 105% alibi.“

Také Tůma s Líbalem se občas vzájemně špičkují a jejich humor vnáší do celého příběhu svěží vítr. Perlička na závěr: v této detektivce si svůj filmový debut odbyli tehdy 21letý Josef Abrhám (80) a 19letá Libuše Geprtová (†63), kteří ztvárnili milenecký pár.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám