Hlavní obsah
Článek

Když se někde mluví nebo píše o Janě Kratochvílové (71), všem se vybaví zvláštní bytost jakoby z vesmíru, která vypadá velmi neortodoxně a taky se tak chová. Ovšem zpívá jí to náramně – její hlas dokáže obsáhnout něžný soprán i basové hloubky.

Výstřední umělkyně, kterou proslavily hity V stínu kapradiny, Dlouhá bílá žhoucí kometa nebo Publikum tvé jsem já, se narodila 14. ledna 1953 ve Zlíně. Svůj mimořádný talent prokázala už v dětství. Jako nadaná houslistka se dostala i na zahraniční turné, kde dokonce hrála první housle. Pak ale „přičichla“ ke kytaře a definitivně změnila hudební směr.

Díky jejímu nezaměnitelnému hlasu se o ní záhy začalo mluvit jako o „Schelingerovi v sukních“. Také se svým vzhledem, odíváním a líčením byla na scéně vždycky nepřehlédnutelná – nicméně proti tomu, co na sobě nosí dnes, to byl jen slabý odvar.

Každopádně i tak byla vládnoucímu režimu v socialistickém Československu trnem v oku. Proto pravidelně čelila nejrůznějším zákazům a omezování tvorby. První uměleckou „stopku“ dostala od úřadů, když jí bylo pouhých 15 let.

V Československu ji nechtěli

Okolnosti ji nakonec přiměly k odchodu z vlasti. V roce 1983 dostala překvapivě povolení vystupovat na hudebním festivalu v Irsku, ale záhy po jejím odjezdu úřady informovaly, že emigrovala. Její desky byly okamžitě staženy z prodeje a Kratochvílová, která přestala oficiálně existovat, se ani nemohla vrátit domů - za nelegální opuštění republiky jí hrozilo vězení. Nakonec zůstala ve Velké Británii a díky talentu a píli se prosadila i tam.

Hudba jako energie pro všechny

Hudební vydavatelství, se kterým v Británii zpočátku spolupracovala, z ní chtělo udělat popovou hvězdu, ale to se Kratochvílové zajídalo. Časem se se svými kolegy vydala na nezávislou dráhu a se svou současnou kapelou Illuminati.ca vystupuje občas i v Česku a na Slovensku.

Říká o sobě, že žije uměním, chce dělat lidem radost, provokovat je ze všednosti a zbavit je předsudků. A přestože žije už řadu let s bubeníkem a kapelníkem Jiřím Hrubešem, její hudební poslání je i důvodem, proč zůstala bezdětná. Svou energii nechtěla vyplýtvat na jedno dítě, chce ji prostřednictvím muziky věnovat celému světu.

Jídlo je podle ní nebezpečný návyk

Jana Kratochvílová, která studovala také nejrůznější filozofické směry a obory alternativní medicíny, má na život kolem sebe velmi neotřelé názory. V TV pořadu Máte slovo například tvrdila, že lidé nepotřebují jídlo. „Vy jíte maso a vaše tělo obsahuje taky maso, takže jste kanibal,“ hřímala na oponenty ve studiu.

„Já jsem držela půst 39 dní. Ono je jednoduchý mluvit podle učebnic, ale mnohem lepší je vyzkoušet si to sama na sobě. Maminka mi říkala, že nebudu tři dny jíst a pít a umřu. Tak jsem nejedla a nepila, pila jsem jen šťávy. Zažila jsem úžasné turné, kde jsem byla plná energie. Z toho jsem pochopila, že jídlo je nebezpečný návyk lidstva, kterého bychom se měli zbavit a namísto toho rozvíjet jiné schopnosti, třeba telepatii.“

Při jiné příležitosti zase řekla, že jako veganka má tak dokonale vyčištěný organismus, že její moč voní po jablkách a květinách a dala by se používat i jako voňavka. Proti gustu žádný dišputát, ale co je moc, je moc…

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám