Hlavní obsah
Článek

Byly do něj zamilované ženy všech generací. A nebylo divu. Se svým charizmatickým zjevem, kultivovaným projevem a sametovým hlasem mohl mít Vladimír Ráž každou sukni, která se kolem něj jen mihla. Stačí zmínit pohádkového krále Miroslava z Pyšné princezny (1952), kterým se navždy zapsal do srdcí všech filmových divaček – a to navzdory tomu, že během své herecké kariéry vytvořil desítky jiných úloh.

Vladimír Ráž (1. 7. 1923 – 4. 7. 2000) chtěl být původně lékařem, ale protože nacisté zavřeli vysoké školy, odešel v roce 1942 na Státní konzervatoř. Poté, co ji ukončil, prošel řadou pražských scén. V roce 1954 zakotvil v činohře Národního divadla, kde hrál až do roku 1990, a hostoval zde i po odchodu na odpočinek.

Typický divadelní milovník

Divadelní režiséry upoutal svým mužným vzhledem a hlasem, oceňovali jeho talent i zodpovědný přístup k práci. Ráž byl zpočátku obsazován do postav lyrických milovníků, sám však tíhnul k charakterním rolím, které v sobě nesou nějaký složitý konflikt.

Kritika se shodovala, že jeho projev byl civilní a hlavními výrazovými prostředky byly hlas, vrozený šarm, dvornost a přesně promyšlený pohyb.

S velkou chutí po něm záhy sáhli i filmaři, ostatně před kamerou stál poprvé ještě jako student ve snímku Mrtvý mezi živými (1946).

Proč mu nesedla Dvorská

Pohádkové role mu byly v 50. letech souzeny. Hrál nejen v Pyšné princezně, ale i v neméně úspěšné pohádce Byl jednou jeden král… (1954), kde měl za partnerku mladičkou Milenu Dvorskou (†71).

Ta mu kvůli svému nízkému věku a herecké nezkušenosti příliš nesedla. Scéna, kdy se s ním jako představitelka Marušky měla líbat, se nakonec točila desetkrát, protože tehdy 15letá Dvorská nevěděla, jak se to dělá a styděla se. A Ráž už jí měl plné zuby.

Objevil se i v další veleúspěšné pohádce Hrátky s čertem (1956) – zde si ale nestřihnul krále nebo milovníka, nýbrž samotného vládce pekel. Ovšem i v této roli vypadal náramně.

Tragédie, o které nemluvil

Velký idol paní a dívek byl ženatý celkem třikrát. Poprvé se oženil s o rok starší herečkou Alexandrou Myškovou, se kterou měl syna Martina. Až po jeho smrti média informovala, že měli i druhého chlapce Davida, který zemřel v kojeneckém věku.

„Měla jsem k dětem hlídání, tak jsem se dost brzy po narození druhého syna vrátila do práce. Večer jsem odešla do divadla. Když jsem se vrátila, David už nedýchal. Později mi řekli, že šlo o náhlé úmrtí kojence,“ připomněla v cyklu Příběhy domů slavných i zapomenutých Myšková drama, které s Rážem prožili.

Vzal si Pyšnou princeznu

Ráž se při natáčení Pyšné princezny zakoukal do krásné Aleny Vránové (87) a po mnoha peripetiích se s ní oženil. Měli spolu dceru Markétu (†55), kterou zbožňoval jako vymodlenou princeznu. Jenže po čase to v manželství začalo skřípat.

Příčinou byly Rážovy zálety, takže nakonec došlo na rozvod. Herec se aspoň nedožil dceřiny smrti způsobené multiorgánovým selháním, které zavinila její nadměrná konzumace alkoholu.

Usnul a už se neprobudil

Hercovou třetí ženou byla o 28 let mladší vychovatelka Olga Hnátková, která mu porodila dceru Veroniku. Ta přišla na svět, když bylo Rážovi 57 let. Staří otcové jsou dnes v módě, ale tehdy to bylo dost neobvyklé.

Ráž stál naposledy před kamerou jako doktor Chvojík v seriálu Zdivočelá země, ale premiéry už se nedočkal. Zemřel náhle 4. července 2000, pouhé tři dny po svých 77. narozeninách. Dcera Veronika krátce před tím odmaturovala.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám