Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jméno této půvabné herečky většině dnešních diváků nic neříká. Pamětníci si ale určitě okamžitě vybaví, že Renáta Doleželová (†50) ztvárnila první manželku seriálového majora Zemana. Ve 14. díle seriálu 30 případů majora Zemana, který byl odvysílán v roce 1976, ji ale zastřelil západní agent Bláha v podání Radoslava Brzobohatého (†79).

Tragicky skončila i samotná herečka – pouhých deset dní po oslavě jejích padesátin ji našli její synové Daniel a Jan bez známek života. Podle některých zdrojů spáchala sebevraždu. Z antidepresiv a alkoholu si namíchala smrtící koktejl. Co by ale tuto krásnou a úspěšnou ženu vedlo k tak zoufalému činu?

Od zkumavek k divadlu

Renáta Doleželová se narodila 2. června 1950 v Brodku u Přerova a asi jen málokdo čekal, že se jednou bude živit herectvím. Po základní škole nastoupila totiž na chemickou průmyslovku a k prknům, jež znamenají svět, je od Mendělejevovy periodické soustavy prvků přece jen dost daleko. Jenže Doleželová ve volném čase ochotničila a divadlu postupně úplně propadla. A tak nebylo divu, že se hned po maturitě přihlásila na brněnskou JAMU.

Okouzlila režiséra Sequense

Studium zvládla bez problémů a po škole získala angažmá v ostravském Divadle Petra Bezruče. Ani filmové nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Při natáčení filmu Kronika žhavého léta (1972) o ní režisér Jiří Sequens st. (†85) prohlásil: „Tento půvabný obličej si zaslouží být viděn ve filmu i v televizi co nejčastěji.“ Svůj výrok myslel vážně, což prokázal hned vzápětí.

Když totiž hledal herce do seriálu 30 případů majora Zemana, byla jednou z horkých kandidátek na roli manželky hlavního hrdiny právě Doleželová. A když navíc Sequens zjistil, že herečka je těhotná, bylo rozhodnuto – i seriálová postava měla být v očekávání. A tak přišla pohledná blondýnka ke své nejslavnější roli.

Začala si připadat zbytečná

Role Lídy Zemanové herečce otevřela dveře na Barrandov i na Kavčí hory. Najednou jí bylo všude plno. Zájem producentů a režisérů vydržel ale jen deset let, pak se začala ze stříbrného plátna i z televizních obrazovek vytrácet.

„Těžce nesla, že se od ní herecké okolí začalo postupně odvracet. Nikdo jí nenabízel role, nikdo ji nezval do společnosti. Začala si připadat zbytečná,“ tvrdili lidé z hereččina nejbližšího okolí. Do toho přišly i osobní problémy – její manželství s režisérem Petrem Paloušem (68) ztroskotalo a ona se utápěla v žalu, který postupně přerostl v deprese. Své problémy řešila antidepresivy, která údajně zapíjela alkoholem.

Policie případ odložila

Druhého června 2000 oslavila Doleželová padesátiny. Kdo ví, co se jí tehdy honilo hlavou a jak si představovala svou budoucnost. Deset dnů poté zemřela, přičemž pitva potvrdila, že smrt nastala po požití většího množství antidepresiv a alkoholu.

„Byla na život sama,“ zmínila tehdy její kamarádka Jaroslava Obermaierová (73), která shodou okolností hrála Zemanovu druhou manželku. „Myslím si, že to byla nešťastná náhoda, napila se a chtěla se trochu vyspat, tak si vzala pár tabletek,“ dodala. Policie případ nakonec odložila, a vyšetřování tak nikdy nepotvrdilo, zda se jednalo o nešťastnou náhodu či o sebevraždu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám