Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Oblíbený herec Jiří Sovák se narodil 27. prosince 1920 jako Jiří Schmitzer. Příjmení, pod kterým ho všichni známe, si změnil v 19 letech na protest proti německé okupaci. Vyrůstal v rodině hospodského a lidové prostředí, ve kterém se od útlého věku pohyboval, se nejspíš kladně podepsalo na jeho velkém smyslu pro humor.

Místo hospody divadlo

Herecké vlohy se v něm probudily už v dětství, a ačkoli otec plánoval, že Jiří jednou převezme rodinnou hospodu, synek to k jeho nelibosti myslel s herectvím vážně. Po studiu na konzervatoři a nejrůznějších pracovních peripetiích nastoupil v roce 1943 do prvního velkého divadelního angažmá.

Opravdovým hereckým „křtem“ pro něj bylo ale až působení v „Déčku“ E. F. Buriana. Odtud později přešel do Divadla na Vinohradech a nakonec zakotvil v Národním.

Na divadelních prknech odehrál desítky postav, ale většina diváků ho má spojeného hlavně s filmy a televizními seriály - připomeňme dodnes oblíbené komedie Světáci (1969), Pane, vy jste vdova! (1970), Marečku, podejte mi pero! (1976) nebo Což takhle dát si špenát (1977). Společně s Miroslavem Horníčkem (†84) vytvořil nezapomenutelnou dvojici v seriálu Byli jednou dva písaři (1972) a v Chalupářích (1975) zase exceloval po boku Josefa Kemra (†72).

„Král fóru“ dokázal rozesmát i kolegy

Jiří Sovák bavil nejen diváky. Jeho humor milovali i kolegové Jaroslav Marvan (†72), František Filipovský (†86), Jan Werich (†75) či Vlastimil Brodský (†81). Ne nadarmo od nich dostal přezdívku „král fóru“. Pověstné byly také jeho flámy s Vladimírem Menšíkem (†58). Sovák párkrát zmínil, že to, co jeden z nich vypil, by ten druhý nepřeplaval.

Děti na place ho vytáčely

Herec našel štěstí a rodinnou pohodu až se třetí manželkou Annou (80). S první ženou měl jediného syna Jiřího Schmitzera (69), ale jejich vzájemný vztah byl na bodu mrazu. Schmitzer otci vyčítal, že rodinu opustil, když mu byly dva roky, a Sovák mu zase později nedokázal odpustit, že usedl za volant pod vlivem alkoholu a zabil člověka.

S Annou herec děti neměl. Ona sama při jedné příležitosti zmínila, že by je nakonec nejspíš rozdělily – sám Sovák prý vydal za dvacet potomků a kromě toho, slavný herec k dětem příliš kladný vztah neměl. Velice trpěl například při natáčení hudební komedie Ať žijí duchové! (1977), ve které ztvárnil rytíře Brtníka z Brtníku – desítky nezvladatelných prcků na place mu lezly na nervy.

Manželka by zřejmě zasloužila svatozář

Sovák byl zároveň velký cholerik, kterého dokázalo vytočit do nepříčetnosti cokoli. Jeho žena Anna potvrdila, že se s ním rozhodně nenudila, protože maléry přitahoval jako magnet. Sám herec přiznal, že byl „drzej parchant“, který pro ostré slovo nešel nikdy daleko. Bylo mu prý úplně jedno, zda se pohádá s domovnicí, nebo s ministrem.

Osudná zlomenina krčku

Volný čas trávil herec na chalupě v Posázaví. Právě ta se mu ale nakonec stala osudnou. Na terase si nechal udělat sprchu, jenže jednoho dne tam uklouzl a zlomil si krček stehenní kosti. Musel do nemocnice na operaci, po které nastaly komplikace.

Zemřel 6. září 2000. Nebylo mu ani osmdesát - a to tu chtěl být ještě nejméně dalších deset let: „Čím jsem starší, tím víc se mi na světě líbí. Když člověk umře v osmdesáti, není to tragédie, ale slušnost. Já ale koukám ještě po té devadesátce…“ řekl jednou. Přání se mu bohužel nesplnilo.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám