Hlavní obsah
Článek

V našich krajích nebývá zvykem, že by na nějaký český film přišlo do kina víc než milión diváků. Filmu Pelíšky z roku 1999 se to ale podařilo a od té doby patří ke kultovním komediím, na které se vždycky rádi podíváme znovu.

Zásluhy na tom má nejen vynikající scénář Petra Jarchovského (52) a Jana Hřebejka (51), ale také obsazení velkých hereckých hvězd Jiřího Kodeta (†67), Miroslava Donutila (68), Bolka Polívky (69), Jaroslava Duška (58), Simony Stašové (64), Evy Holubové (60) a Stelly Zázvorkové (†83).

Také hlášky jako „Proletáři všech zemí, vyližte si p***l!“, „Dávám bolševikovi rok. Maximálně dva“, „Mě by jen zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu“ či „Rozkaz zněl jasně: zastavit muže s koženou brašnou. Nebyl čas zjišťovat, kdo je kdo“ zná dnes každý český divák.

Ani se nechce věřit, že se původně mělo jednat jen o televizní inscenaci, která by se vysílala o Vánocích. Nakonec se ale Jan Hřebejk rozhodl pro celovečerní film – a udělal dobře.

Dušek a jeho „nabídka kvalitního sexu“

Herci dostali velký prostor pro improvizaci. V té exceloval hlavně Jaroslav Dušek, který svou filmovou partnerku Evu Holubovou několikrát doslova odrovnal. Znejistil ji i ve chvíli, kdy byl ve sváděcí scéně ochotný jít až „donaha“. Z jeho hlavy také pochází rčení o „nabídce kvalitního sexu“ a erotická předehra se skleněným těžítkem.

Podle Holubové si Dušek nápady nikdy nenechával jen pro sebe, ale nahrával i ostatním. Potíž prý byla v tom, že si vždycky ještě něco přidal, ona se začala chechtat a nebyla k zastavení.

Ovšem i Jaroslav Dušek si při natáčení užil své. Scénu, kdy mu od karmy chytnou vlasy, točil celkem šestkrát. Nakonec si musel vzít příčesek, protože přišel o větší množství vlastních vlasů.

I některé další scény vznikly spontánně

S nápady přicházel i Bolek Polívka. Scéna, kde zapíchne hořící prskavku do drdolu Simony Stašové, byla pro změnu jeho improvizací.

Ve scénáři nebyla ani věta „A skláři nebudou mít co žrát“, kterou pronesla babička v podání Stelly Zázvorkové – vymyslela si ji sama herečka. Kultovní hlášku „Proletáři všech zemí…!“ navrhl režisér Jiří Krejčík (†95), který ve filmu ztvárnil pana profesora. V roce 1968 ji totiž zařval do vrat ruských kasáren. Vymyslel ji ale herec a malíř Josef Hlinomaz (†63), který ji téhož roku namaloval na svůj obraz.

Kdo měl hrát matku Krausovou

Přípravy a natáčení slavné komedie nebyly úplně bez problémů. Například hned druhý den se ztratil scénář s režijními poznámkami, který se nakonec našel mezi rekvizitami. Problém byl i s obsazením postavy matky Krausové. Původně ji měla hrát Iva Janžurová (78). Jenže ta se z pověrčivosti nechtěla smířit s tím, že by její postava měla zemřít, a proto požádala Petra Jarchovského o úpravu scénáře.

Na to Jarchovský odmítl přistoupit, takže roli nakonec nabídli Emílii Vášáryové (77). Slovenská herečka požádala režiséra, ať jí pošle scénář, ale po jeho přečtení se jí ozval producent, že neví, jestli se vůbec bude točit, protože nemají dost financí. Vášáryová ale odpověděla, že ve filmu hrát chce a je jí jedno, jaký bude její honorář - klidně by v něm hrála i zadarmo.

A dvě drobnosti závěrem

Pokud byste hledali dům, ve kterém ve filmu bydlela rodina Šebkových a Krausových, najdete ho ve Schodové ulici v pražských Košířích mezi ulicemi Musílkova a Před Cibulkami. Scénář k Pelíškům vznikl podle knižní předlohy Hovno hoří! Petra Šabacha (†66).

Autor přiznal, že vycházel ze skutečných příhod, které zažil v dětství, a zmínil také, že filmová postava malého Péti je právě on sám jako pozorovatel tehdejších událostí. Komedii Pelíšky si můžete pustit v neděli 9. 6. na ČT1.

Vtipná scéna s "nerozbitnými skleničkami" patří k největším perlám Pelíšků.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám