Hlavní obsah
Článek

Skutečně velkou filmovou roli dostal František Husák (†55) vlastně jen v trilogii o rodině Homolkových. Ušlápnutého Ludánka, kterého drží zkrátka jak dominantní manželka Heduš, tak rázná matka, ztvárnil herec hned třikrát. Jinak se mu titulní role vyhýbaly - na milovníka nebyl dost sexy, na lumpa vypadal až moc dobrácky a jako komikovi mu chyběl dar přivádět diváky k salvám smíchu. Husák tak o svých hereckých kvalitách pochyboval, propadal těžkým stavům úzkosti a své trable řešil pitím.

V mládí toužil po bílém plášti

Herec, který se narodil 24. května 1936, chtěl být ale původně dětským lékařem. Je zajímavé, že jeho rodiče o tom nechtěli slyšet ani slovo. Představovali si, že ze synka bude dobře placený státní úředník. Husák se jim vzepřel, a i když měl na vysvědčení samé jedničky, přihlásil se z trucu na hornické učiliště.

Po roce ale přešel na vojenskou školu Jana Žižky z Trocnova v Moravské Třebové a po maturitě se hlásil na medicínu. Jenže ho nevzali. Musel tedy na vojnu, kde se začal věnovat divadlu a recitaci. Po návratu do civilu se rozhodl pro herectví. Dostal se na DAMU a studium ukončil v roce 1959.

Před kolegy dělal, že nepije

Husák byl plachý člověk a všechny své domnělé nezdary utápěl v alkoholu. Kolega Pavel Landovský (†78), který s ním byl v angažmá v Činoherním klubu, po letech vzpomínal, jak se snažil svou závislost před kolegy utajit. Sice slíbil, že nebude pít a nikdo ho také pít neviděl, ale každý večer byl pod obraz. Jen náhodou se zjistilo, že si ve splachovací nádrži na záchodě schovává láhev vodky a chodí z ní tajně upíjet. „Poznali jsme to podle toho, že se tam ozvala strašlivá rána. Když to tam dával zpátky, tak se smekl a spadl,“ řekl Landovský.

Jak Hlinomaz zesměšnil hercova jmenovce

Ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974) si Husák zahrál jednoho z Arnoštů. Když se měla točit scéna s Petrem Nárožným (81) na stupních vítězů, byl natolik „společensky unaven“, že usnul. Toho využil jeho kolega Josef Hlinomaz (†63) k zesměšnění tehdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Gustáva Husáka. Okamžitě začal provolávat do megafonu, ať se jdou všichni kolemjdoucí podívat na ožralého Husáka.

Žádná z žen s ním kvůli pití nevydržela

Kvůli alkoholu se herci nedařilo ani v partnerských vztazích. Oženil se dokonce čtyřikrát, ale ani jedno manželství nevydrželo. Ženy od něj odcházely právě kvůli pití. Jedna z nich, loutkoherečka Naďa Herbstová, ho sice přiměla, aby šel na odvykačku, ale byl to marný boj. Husáka nakonec z léčebny vyloučili pro neukázněnost. Herec po každém rozvodu skončil u své matky.

Jeden z mnoha tahů skončil tragicky

Protože alkohol kombinoval s prášky, chodil ze svých opileckých tahů domů všelijak potlučený. Když ho kamarádi našli zase ležet na chodníku, odvedli ho domů v domnění, že jde jen o další opici, ze které se vyspí. Jenže Husák doma upadl do bezvědomí a přivolaný lékař nařídil okamžitý převoz do nemocnice. Už bylo ale pozdě.

Herec byl osm měsíců v kómatu a dýchal za pomoci přístrojů. Pak začal jeho organismus selhávat a 8. listopadu 1991 zemřel. Jeho předčasná smrt zůstává dodnes obestřena záhadou. Neví se totiž, zda si smrtelný úder do hlavy způsobil sám pádem na chodník, nebo ho někdo přepadl a smrtelně zranil.

Reklama

Další články

Načítám