Hlavní obsah
Článek

Čekej tiše, Čajová růže, Jdou léta, jdou – to jsou písně, které budeme mít navždy spojené s legendární zpěvačkou Evou Olmerovou (†59). Kdyby žila v jiné době nebo v jiné zemi, byla by velkou hvězdou na jazzovém i šansonovém nebi. Evě Olmerové ale nohy podrážel jak komunistický režim, tak její náklonnost k alkoholu.

Zpěvačka se narodila 21. ledna 1934 v Praze a vyrůstala v zámožné rodině. Dobře se učila a od šesti let chodila na klavír. Hrála tak dobře, že už jako devítiletá vystoupila na společném koncertu mladých klavírních talentů. Idylka skončila, když jí bylo 14 let – rodiče se rozvedli a soud ji svěřil do otcovy péče.

V hledáčku estébáků

Z domova se pak podle jejích slov stal „nedomov“, protože otec se začal chovat jako pedant a vyžadoval po ní slepou poslušnost a naprostou dochvilnost. Když ji jako 17letou sebrali estébáci a pod smyšlenou záminkou ji zavřeli na dva dny na samotku, neměla možnost dát mu vědět, co se stalo. Po příchodu domů ji pak zbil, a když mu vše vysvětlila, rozplakal se.

Estébáci ji chtěli zlomit, aby donášela. Její dědeček měl totiž anglické občanství a také její strýc létal u Britského královského letectva. S policií tak měla problémy po většinu života, a dvakrát byla dokonce zavřená - poprvé ve 24 letech za konflikt, který vyprovokoval tajný agent v civilu, podruhé v 38 letech za autonehodu.

Mohla se stát mezinárodní hvězdou

Eva Olmerová začala zpívat u „Dr. Swinga“ Arnošta Kavky (†77) a později se proslavila hlavně díky angažmá v Semaforu. Když v roce 1969 přijela do Prahy legendární jazzová zpěvačka Ella Fitzgerald (†79), nabídla jí, aby s ní pokračovala v koncertním turné. Jenže Pragokoncert to zatrhl.  A když v zahraničí slyšeli poprvé její první album Jazz Feelin' z roku 1968 a začaly se jí hrnout pozvánky do SRN, Dánska, Belgie, Nizozemska či Británie, Pragokoncert řekl opět „ne“.

Ostatně, Olmerová měla jednu dobu zakázáno vystupovat i v Praze. Není divu, že zpěvačka, která vždycky připomínala neřízenou střelu a hodně pila, začala pít ještě víc, jen aby zapomněla. Ničila sebe i kariéru. Bez alkoholu nebyla schopna odzpívat celý koncert a stálé angažmá jí pak nechtěl nikdo nabídnout.

Vybírala si špatné chlapy

Třikrát se špatně vdala. Abychom uvedli aspoň jeden příklad, její druhý manžel, taxikář Jan Dvořák, jí po čtyřech měsících společného života ukradl a zpeněžil veškerý majetek a pláchl do ciziny. Ještě víckrát se ale špatně zamilovala, například do věčně nasávajícího popeláře Jirky, kterému ve čtyři ráno smažila řízky do práce, a on ji pak stejně podváděl s jinou ženou.

Naproti tomu o 13 let mladší Michal Tučný (†48), kterého vytáhla do světa šoubyznysu, se do ní opravdu zamiloval. A ona ho na sebe nechávala čekat dlouhé hodiny, nebo mu v hospodě nechala k proplacení účet za sebe a kamarády z mokré čtvrti se vzkazem „Miluji tě“.

Dostal ji zabiják alkohol

Alkohol se stal její zkázou už proto, že kvůli špatně fungujícím ledvinám neměla vůbec pít. K tomu se přidala i závislost na fenmetrazinu, který polykala ve velkém množství. Poslední léta života trávila v nemocnicích, ze kterých ale pravidelně utíkala. Na otázky, co jí je, odpovídala Olmerová s humorem sobě vlastním: „Stěhovala jsem skříň a ztvrdla mi játra.“ Zemřela 10. srpna 1993 na cirhózu jater. Na pohřbu se shromáždilo na dva tisíce jejích přátel a fanoušků.

Reklama

Další články

Načítám