Hlavní obsah
Článek

Určitě ji znáte nejen ze slavné trilogie o rodině Homolkových, ale i jako obětavou hospodyni primáře Sovy ze seriálu Nemocnice na kraji města. Víte, že Marie Motlová (†67) původně pracovala jako zdravotní sestra?

Herecký projev Motlové působil velmi lidsky a přirozeně. Diváci jí tak věřili každé slovo, jenže ona sama si nedůvěřovala a propadala depresím a pocitům méněcennosti. Vadilo jí, že není dost pohledná, nesnášela svou korpulentní postavu, a tak začala pít. A pila hodně, což poznamenalo i její divadelní kariéru

Z Národního divadla ji vyhodili

Narodila se 1. května 1918 v Boru u Tachova a herectví ji lákalo už od dětství. Inspirovaly ji hlavně její tety, které účinkovaly v ochotnickém divadle. Na přání rodičů ale vystudovala zdravotnickou školu a nějakou dobu působila jako sestřička v nemocnici. Nakonec u ní stejně zvítězila láska k divadlu. I přes nesouhlas rodiny vystudovala v roce 1943 konzervatoř a během kariéry prošla řadou scén včetně Národního divadla. Kvůli zálibě v alkoholu ji ale ze zlaté kapličky vyhodili, protože jednou přišla na představení opilá. Musela se vrátit na „oblast“ a nakonec skončila v kladenském divadle.

Proslavila ji trilogie o Homolkových

První velkou filmovou příležitost dostala Marie Motlová až po padesátce, kdy ji režisér Jaroslav Papoušek (†66) oslovil s nabídkou role babi Homolkové ve filmu Ecce homo Homolka (1969). Jejího manžela v něm ztvárnil Josef Šebánek (†61), který jako neherec nemusel jet přesně podle scénáře, ale směl si své repliky tvořit sám. Scénáře se nakonec nedrželi ani profesionálové – kromě Motlové to byli ještě Helena Růžičková (†67) a František Husák (†55). Když točili závěrečnou scénu, ve které se všichni mezi sebou hádají, bylo v malém bytě plném lidí tak strašné vedro, že na sebe opravdu křičeli.

Všichni museli do studené vody

Trpká komedie o jedné obyčejné neděli v rodině pražského taxikáře slavila ohromný úspěch, a tak vznikla ještě další dvě pokračování: Hogo fogo Homolka (1970) a Homolka a tobolka (1972). Nejspíš si vybavíte scénu z druhého dílu, kdy celá rodina skončí v rybníce. Na tu měli herci hodně špatné vzpomínky – po skončení natáčení totiž jeden z členů štábu omylem vytáhl natočený materiál na světlo, čímž ho zničil. Muselo se natáčet znova, jenže byl už podzim a všichni hrdinové museli do studené vody.

Občanku prodala za 40 000 korun

Marie Motlová byla provdaná za kolegu Karla Fridricha (†76), se kterým se seznámila během působení v kladenském divadle. Manželství bylo ale bezdětné. Herečka z toho vinila svůj vzhled, kvůli kterému prý ztroskotalo i její první krátké manželství. Útěchu hledala v alkoholu a prý to s ním opravdu přeháněla. Kvůli nemírnému pití neuměla ani hospodařit s penězi. Kamarádka Antonie Hegerlíková (†89) na ni prozradila, že klidně třeba odjela na chalupu na Šumavu taxíkem. A když jí peníze došly, na černém trhu prodala svůj občanský průkaz za 40 tisíc Kčs, což byly na tehdejší dobu obrovské peníze.

Nakonec už ani nevycházela z domu

Motlová měla také údajně dva křestní listy s různými daty narození (1918 a 1920) a vždycky používala ten, který se jí zrovna lépe hodil. Ke konci života ji trápily oteklé nohy a bércové vředy, kvůli kterým už téměř nemohla chodit. Zemřela 26. srpna 1985, tedy rok poté, co pod taktovkou režiséra Jaroslava Papouška natočila svůj poslední celovečerní film Všichni musí být v pyžamu.

Marii Motlovou můžete v neděli 14. dubna na ČT1 vidět jako babi Homolkovou ve filmu Ecce homo Homolka. Další díly slavné trilogie budou následovat po týdnu.

Reklama

Další články

Načítám