Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nekorunovaná královna českých komedií postavila svůj herecký typ rázné bodré ženy z lidu na tloušťce. Publikum Helenu Růžičkovou (†67) milovalo, ale v její povaze se ukrývaly i stinné stránky.

V dětství kouřila a chtěla být baletkou

Narodila se 13. června 1936 v Praze jako Helena Málková a pocházela z dost netradiční rodiny. Otec byl legionář a s její srbskou matkou Dragicou se seznámil v Sarajevu. Právě po ní podědila herečka horkou jižní krev a také věštecké schopnosti. Předpověděla prý pád „dvojčat“ v New Yorku i katastrofální povodně z roku 2002. Rodiče uplatňovali hodně volnou výchovu a nevadilo jim, když dcera začala kouřit už v dětském věku.

Helena chodila už odmala do baletu a toužila po herectví, ale nakonec vystudovala zdravotnickou školu a vypadalo to, že skončí jako zubní laborantka. Dvakrát se totiž hlásila na divadelní fakultu, ale nikdy ji nepřijali. Přesto se k hraní nakonec dostala – díky budoucímu manželovi Jiřímu (†71), kterého potkala právě na přijímacích zkouškách.

Nerada se dělila o syna Jiřího (†43)

Dobrosrdečná „matka lvice“, která brání svou rodinu hlava nehlava. Takovou si ji pamatujeme z mnoha rolí, taková byla i v soukromí. Ovšem do dobrosrdečnosti měla v reálu mnohdy hodně daleko. Nebyla jí dobrá žádná ze tří snach, které si její syn Jiří (†43) přivedl domů, a tu poslední prý nemohla ani cítit. Na vině byla hereččina opičí láska a nechuť dělit se o syna s někým dalším.

Facky byly opravdové a pořádné

Stejně jako Vladimír Menšík nebyla divadelní herečkou, její doménou byl hlavně film a částečně i televize. Objevila se v celé řadě skvělých komediálních rolí. Připomeňme si tedy aspoň její Heduš ze slavné filmové trilogie o rodině Homolkových nebo Annu Urbanovou s okřídleným úslovím „Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!“ ze seriálu Vlak dětství a naděje (1985).

Ovšem nejvíc ji mají diváci spojenou s postavou Škopkové z trilogie Slunce, seno... Svého filmového manžela Stanislava Třísku (†63) si Růžičková vybrala sama.

V závěrečné scéně dílu Slunce, seno a pár facek (1989) padaly facky opravdové. Růžičková si přitom dala extra záležet na těch, které byly určeny otci Šimona Pláničky. Jeho představitel Oleg Reif (†83) pocházel sice z imigrantské ruské aristokratické rodiny, ale sám se stal zarytým komunistou, takže ho kolegové moc nemuseli. Troška pak „zařídil“ aby se scéna, kdy dostane pořádnou facku, točila celkem devětkrát. A opravdu „výživná“ rána padla poté, když Růžičkové strhl kromě šatů i podprsenku. Reif později vzpomínal, že mu málem upadla čelist.

Nejlepší vzpomínky na ni nemá ani představitelka její filmové dcery Blaženy z Troškovy trilogie Slunce, seno…  Veronika Kánská. Když jí Helena Růžičková ubalila v jedné scéně facku, nebylo to jen „jako“.

Manžela podvedla, ale neopustila

Je zajímavé, že korpulentní herečka, která v době své největší slávy vážila přes 220 kg, neměla nikdy nouzi o přízeň opačného pohlaví. Sama přiznala románek s kolegou Josefem Hlinomazem (†63), ale její 48 let trvající manželství s Jiřím to neohrozilo. Když vážně onemocněl syn Jiří, byli si oporou a v roce 1999 se společně snažili vyrovnat s jeho smrtí. Čtyři a půl roku poté Růžičková ovdověla. Svého muže následovala za čtyři měsíce - zemřela 4. ledna 2004 po dvouletém boji s rakovinou.

Kde byla Helena Růžičková nejlepší?
trilogie Slunce, seno...
63,9 %
Vlak dětství a naděje
25,1 %
trilogie o Homolkových
4 %
Dívka na koštěti
2,1 %
Což takhle dát si špenát
0,8 %
Fontána pre Zuzanu 2
1,1 %
O princezně Jasněnce a létajícím ševci
3 %
Celkem hlasovalo 1197 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám