Hlavní obsah
Článek

První koncert mají sice až v červnu, ale ještě předtím se sešli v plné sestavě. David Koller, Robert Kodym (57), Michal Dvořák (58) a Petr Břetislav Chovanec neboli P.B.Ch. společně uvedli obří vizuální dílo, knihu Fotografity mapující na zhruba 800 snímcích jejich hudební kariéru.

"Když jsme se všemi těmi snímky probírali, občas jsem se lekl," přiznal David Koller, který na křtu prozradil, že k výběru mohlo být ještě více snímků. "Ztratil jsem krabici s fotografiemi Oskara Petra, který nás také nějaký čas provázel," svěřil. I tak se vybíralo z mnoha tisíc fotografií, jejichž valná část vznikala ještě na celuloidu a tři stovky publikovaných pocházejí z fotoaparátu Ondřeje Pýchy, který v 90. letech monitoroval téměř veškeré dění na české hudební scéně.

"Devadesátky byly specifické. Všechno se smělo, bylo to zábavné a nikdo si to nepamatuje," dodal Koller. "Nerozeznám soukromý fotoarchiv od pracovního, všechno se slévalo. Byl jsem s kapelou 24 hodin denně. Ten mejdan trval přes třicet let, nedá se vzpomenout na všechno to pěkné, co jsme zažili. A při vybírání jsme se málem zase čtyřikrát rozpadli," žertoval Michal Dvořák a basák P.B.Ch. doplnil, že při výběru byl za největšího potížistu právě on.

"Když jsme prohlíželi ty fotky, vracely se nám emoce, které jsme zažili. Za mne je má nejoblíbenější fotosérie z místa, kde býval Stalinův pomník. Michal tam vylezl po ocelovém lanu a zřítil se. Pak tam ležel a my se mu smáli," vzpomínal Robert Kodym a při křtu se s kapelou vzpomínalo i na to, jak hráli jako předkapela Rolling Stones před zaplněným strahovským stadionem.

Kmotrem knihy se stal moderátor Honza Dědek, který je autorem textu publikace a napsal i monografii kapely Lucie Šrouby do hlavy, která vyšla v roce 2000.

Reklama

Další články

Načítám