Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

V posledním týdnu nikdo nemluví o ničem jiném než o snímku Joker, který válcuje kina a láme jeden rekord za druhým. Někteří si myslí, že jde o film desetiletí, jiní, že by některé násilné scény měly být vystřiženy. Všichni se ale shodnou na naprosto brilantním výkonu herce Joaquina Phoenixe, který ztvárnil roli psychopata Jokera a politováníhodného nešťastníka Arthura Flecka v jedné osobě tak dokonale, že nad tím zůstává rozum stát. Právem se hovoří dokonce o nominaci na Oscara. Podívejte se nyní na pár zajímavostí, které jste o filmu možná nevěděli.

Jokerův ikonický smích

Joaquin Phoenix je herec, který svou práci bere velmi vážně a nic nedělá napůl. Ani tentokrát přípravu rozhodně nepodcenil. Jokerův charakteristický smích by nezvládl snad nikdo tak jako Phoenix. Inspirací mu podle vlastních slov byli lidé, kteří trpí patologickým smíchem, jímž trpěla postava Arthura. Režisér Todd Phillips chtěl po herci, aby smích zněl jako něco bolestivého.

Vychrtlý Arthur

Podle Vanity Fair herec spolupracoval s lékaři, kteří mu pro roli Jokera pomohli shodit téměř 24 kilo, aniž by se to podepsalo na jeho zdraví. Jednalo se o stejného lékaře, který Phoenixovi pomohl shodit před filmováním dramatu Mistr. Ačkoliv se postava Arthura jeví až morbidně vychrtlá, herec prý hlady netrpěl. Neprodleně po natáčení přibral více než 11 kilo.

Duševní zdraví herce

Na rozdíl od svých předchůdců, netrpěl Joaquin žádnými psychickými problémy během přípravy na svou roli. Studoval pacienty s posttraumatickým syndromem a dalšími poruchami, ale sám prý problémy nezaznamenal, což je přinejmenším obdivuhodné. Nutno připomenout, že role Jokera v Temném rytíři stála herce Heatha Ledgera duševní zdraví, a následně zemřel na předávkování léky.

Improvizace

Jak Phoenix, tak režisér Phillips přiznali, že některé scény točili tzv. za pochodu. Například scéna, kdy si Arthur barví vlasy na zeleno, ve filmu neměla vůbec být. Maskérům se však nepodařilo vytvořit na paruce požadovaný odstín, a tak herci poradili, ať si jednoduše barvivo vylije na hlavu, což dodalo scéně úplně nový rozměr. Během většiny scén však nechal Phillips Phoenixovi volnou ruku. Například Jokerův tanec na toaletách je výsledkem hercovy improvizace.

Phoenix musel běhat sám

V úvodní scéně Arthur převlečený za klauna běží za chuligány, kteří mu ukradli ceduli. Ačkoliv měl herec vynikajícího dubléra, ten se objevil pouze v krátkém záběru, když přebíhal přes silnici nebo uklouzl na chodníku a upadl. Jeho běh totiž nebyl pro postavu dostatečně charakteristický. Arthur musel běžet specificky, což dokázal jenom Phoenix.

Role na míru

Phoenix nebyl pro roli Jokera vybrán náhodou. Tvůrci měli prý hercovu fotografii připnutou nad počítačem jako inspiraci a motivaci v době, kdy nebylo zdaleka jisté, jestli roli přijme. Postava Arthura alias Jokera tak vznikla Phoenixovi přímo na míru.

Robert De Niro

Phoenix se nechal slyšet, že je De Niro (80), který ve filmu ztvárnil Murraye Franklina, jeho velkým vzorem, přesto spolu během natáčení skoro nemluvili. Ve skutečnosti se herci neshodli už při přípravě filmu. De Niro totiž trval na klasickém společném čtení scénáře, které se před natáčením běžně dělá, zatímco Phoenix o tom nechtěl ani slyšet.

Reklama

Další články

Načítám