Hlavní obsah
Článek

Na princeznu Dianu (†36) se v posledních měsících hojně vzpomíná. A to nejen díky poslední sérii netflixové show Koruna, ale také díky rozhovorům prince Harryho, jenž na předčasně zesnulou maminku často pamatuje. Připomeňte si nyní několik tajemství, která se provalila až po Dianině smrti.

O princeznině osobním životě a rozpadajícím se manželství s Charlesem (75) se ví tolik, protože ho sama zdokumentovala. Když si uvědomila, že se její manželství nedá zachránit, nahrála audio záznamy, na nichž odvyprávěla svou verzi. Nahrávky předala blízkému příteli Dr. Jamesi Colthurstovi, a ten je dal k dispozici novináři Andrewu Mortonovi, který je v roce 1992 vydal jako knihu Diana: Její pravdivý příběh. Nikdo nevěděl, že měla s tvorbou knihy sama něco společného až do její smrti v roce 1997.

A co se týče nahrávek, Diana se nedržela vůbec zpátky. Kromě jiného popsala svůj svatební den jako nejhorší v životě. Dlouze také mluvila o svém chabém sexuálním životě. Nechala se slyšet, že s Charlesem sice měli sex, ale byl divný a v průběhu manželství to s ním šlo spíš od desíti k pěti.

Asi nejbolestivější pasáží z jejích nahrávek je však přiznání psychických problémů. Diana trpěla depresemi, a dokonce se pokusila vzít si život. „Byla jsem tak v depresi, že jsem se pokusila podřezat si žíly žiletkami.“ Diana rovněž přiznala bulimii.

Než se Diana dala dohromady s Charlesem, princ randil s její starší sestrou Sarah. Ta je představila, když bylo Dianě pouhých 16 let. Charles, který sháněl nevěstu, nakonec neskončil se starší ze sester Spencerových, ale s Dianou.

Při výměně svatebních slibů Diana pomotala princovo jméno. Místo Charles Philip mu řekla Philip Charles.

Dianě se neříkalo princezna lidu nadarmo. Místo okázalého stolování podle etikety preferovala večeřet v kuchyni s personálem. Což bylo do té doby u členů královské rodiny nevídané. Její osobní kuchař Darren McGrady popsal, že princezna večeřela v rohu kuchyně pro personál, zatímco uklízel, nebo jim oběma klidně udělala kávu. S porušováním protokolu v zásadě neměla nikdy problém.

Moc se o tom nemluví, ale rodiny Charlese a Diany si byly blízké i v minulosti. Dianina babička Ruth Fermoy byla blízkou přítelkyní královny Alžběty, matky současné panovnice Alžběty II. Královna matka si Fermoy natolik oblíbila, že se stala jednou z Čekajících dam Jejího Veličenstva a později získala titul Lady of the Bedchamber. Ten byl udělován ženám z urozených rodin, které se pak staly královninou pravou rukou a pomáhaly jí s organizací akcí.

Reklama

Další články

Načítám