Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Byl malého vzrůstu, ale mezi kytaristy patřil mezi velikány, pokud přímo neseděl na pomyslném trůnu pro toho největšího z největších. V neděli zesnulý Radim Hladík (†69), který trpěl plicní fibrózou (prakticky se udusil), se bohužel nedočkal nových plic, i když byl na seznamu pro transplantaci. Právě jeho malá výška mohla být jednou z příčin, podle odborníků se orgány pro menší pacienty shánějí extrémně složitě. A jak na něj vzpomínají přátelé?

Hladík měl dostat dámské plíce, bohužel se ale nedočkal.

Ještě dva měsíce před smrtí pomáhal s produkcí desky Jaroslava Hutky a začal připravovat hudbu k novému dokumentárnímu filmu režiséra Vladimíra Michálka.

„Kolik toho stihl, to opravdu nevím. Teprve se uvidí. Něco ano, ale zatím jsem to nepoužíval,“ řekl Michálek Super.cz. Smrt geniálního kytaristy se ho bolestně dotkla. „Byli jsme si velmi blízcí. On doslova mluvil kytarou,“ uvedl stručně.

„Nejvíc mě na tom děsí, jak mi postupně odcházejí kamarádi. Je to na tom tak smutné! Zdeněk Rytíř, Ota Petřina… S Blue Effectem jsem prožila nezapomenutelných šest neděl v tehdejším Sovětském svazu. A na Radima mám jen ty nejlepší vzpomínky. Byl to muzikant od pánaboha, byl hudbě plně odevzdaný. Strašně mě mrzí, že se nenašly plíce, které by ho zachránily. Takoví lidé by přece neměli odcházet tak brzo! Když mi to padá ve vlastním lese, tak je to opravdu příšerné. Vím, že s ním v začátcích dělal i můj muž (Michal Zelenka, zemřel před pěti lety – pozn. red.). Tak si tam nahoře aspoň pokecají,“ pronesla smutná Petra Janů (71).

„Je to hrozné neštěstí. Je to smůla pro nás všechny, i pro big beat. Byl poměrně mladý. Byl to skvělý kluk. Vedli jsme s přáteli asi kontroverzní debatu o tom, jestli ty plíce neměl dostat nějak přednostně, jestli musel opravdu čekat na pořadí. Říkám si, že by si to zasloužil. Lékařská etika tomu ale asi nefandí,“ smutní i Petr Janda (81) z Olympiku.

„Odpočívej v pokoji. Do hvězdné říše na sluneční cestu: We love you forever! Za vše, cos tvořil, velké díky,“ vzkázala bývalému spolupracovníku zpěvačka Jana Kratochvílová.

„Vzalo mi to dech. Sice mi říkal, že má problémy s dýcháním, ale nikdy se nezmínil, že je to tak kritické. Spíše si dělal starosti o manželku Zlatu,“ svěřil se na stránkách Blue Effectu bývalý zvukař bandu ze sedmdesátých let Pavel Drda.

Reklama

Další články

Načítám