Hlavní obsah
Článek

Stále je to rocker tělem i duší, ale s přibývajícím věkem Petr Janda (81) také čím dál častěji a s větším nadšením pečuje o svou zahradu. Kolem své vily na Propasti v Jevanech má velký pozemek, o který se zvládá starat sám.

„Zasadil jsem něco stromů a pěstuji i zeleninu a ovoce. Bohužel ne s velkými úspěchy, protože se hlavně ovoci v zeměpisné šířce, kde žijeme, příliš nedaří. No, uvidíme, co přinese letošní léto,” nechal se slyšet Janda, který se nám svěřil se svým pěstitelským úspěchem. I když každý by to takto nenazval.

„Třeba loni jsem vypěstoval tři nádherné třešně na poměrně vysokém stromu. Pořád jsem se na ně chodil koukat, jak se červenají a zrají a těšil se, že až přijde ta správná chvíle, utrhnu je a podělím rodinu. Jenže…, jenže jakmile jsem šel úrodu sklízet, vidím souseda, jak mi je žere. A když jsem na něj vyjel, co to dělá, sdělil mi, že trio mých peckovic rostlo přes plot, takže prej patří jemu. No pochopíš to? Děs, veškerá moje práce šla jemu do žaludku. Letos si proto sklizeň pohlídám,“ s úsměvem prozradil Janda.

Dlužno dodat, že ne každá Petrova pěstitelská činnost přišla vniveč. V dubnu 2009 zasadil v trojské botanické zahradě vzácnou borovici Armandovu, které se nad očekávání daří.

„Tak přemýšlím, jestli v tom není tak trochu symbolika, že zatímco já churavím, tak můj strom sílí. Doufám ale, že se jeho zdravý potenciál přenese v dohledné době i na mě,“ dodal Petr Janda, který se spolu s Vendulou Pizingerovou, Ivanem Klímou, ale i Spejblem a Hurvínkem zúčastnil slavnostního otevření Stezky osobností, která vzniká v rámci projektu Kořeny osobností.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám