Hlavní obsah
Článek

Posledních několik let žil natáčením velkofilmu Žižka. Petr Jákl (50) má všechny scény natočené a film je dokonce sestříhaný. Mohlo by se zdát, že si bude chvíli užívat klidu. Opak je pravdou. „Ještě pracujeme na dabingu. Je jasné, že film Žižka by měl být v češtině. Záleží mi na tom, aby lidi ani nepoznali, že jde o dabing,“ svěřil se nám v rozhovoru Jákl.

Hlavní hrdina filmu, americký herec Ben Foster, je pro mnohé neotřelou volbou a stejně tak přistupuje režisér při výběru dabéra hlavní postavy. Chtěl někoho neznámého. „Vybrali jsme neznámého dabéra. Nechci, aby jeho hlas připomínal jiné postavy. Osobně s tím mám totiž problém. Říkal jsem si, že bude potřeba, aby tam byl někdo méně známý, koho člověk nepozná na první dobrou,“ vysvětluje Jákl, který ale jméno herce zatím nechtěl prozradit. „Tyhle věci zatím nechávám v šuplíku.“

Režisérovi kamarádi herci nemohou u Jákla očekávat protekci. „V dabingu se snažím prosazovat lidi, které znám a dobře se s nimi pracuje. Pak možná zjistím, že se hlas nehodí k obličeji a obsadím někoho jiného, než jaký byl původní plán,“ vysvětluje režisér.

Jákl dokončuje v Americe pět filmů a další se připravují. „Mám méně práce než dříve. Jak už je těch filmů tolik, tak už vím, že nemůžu dělat všechno a spíš deleguji. Rád vstupuji kreativně do scénáře, střihu a distribuce. Výrobu jako takovou ale už neřeším. Do Států se jezdilo složitě,“ vysvětluje Jákl.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám